Nagyvenyimi túlélők

2017.09.14. 13:01

Irma Hurrikán: Van megyénkbeli túlélő is!

Kormányzati segítséggel sikeresen hazatérhetett Nagyvenyimre a hurrikán miatt a St. Martin szigeten rekedt két embertársunk Kuti Kornél és nagynénje.

Balla Tibor, Várkonyi Zsolt

A photo taken on September 6, 2017 shows the Hotel Mercure in Marigot, near the Bay of Nettle, on the French Collectivity of Saint Martin, during the passage of Hurricane Irma. France, the Netherlands and Britain on September 7 sent water, emergency rations and rescue teams to their stricken territories in the Caribbean hit by Hurricane Irma, which has killed at least 10 people. The worst-affected island so far is Saint Martin, which is divided between the Netherlands and France, where eight of the 10 confirmed deaths took place. / AFP PHOTO / Lionel CHAMOISEAU

A fiú édesanyja elmondta, hogy a fián és annak nagynénjén kívül vasárnap még hozzávetőleg 15-20 fős magyar kolónia volt. A sziget francia és holland fennhatóság alatt áll. Az amerikaiakat menekítették már elindult a holland és francia állampolgárok menekítése is, de a magyarokat nem engedték fel a menekítő eszközökre. A repteret a katonaság ellenőrizte, a mobil tornyokat a hurrikán (IRMA) letarolta, elindultak a fosztogatások. Néha 1-1 percet sikerült a nagynénivel mobiltelefonján beszélni, aki kétségbeesetten kérte a segítséget. A Dunaújvárosból, Cserna Gábor polgármestertől indult akcióláncnak – dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselőnek és dr. Dorkota Lajos MEKH elnöknek – köszönhetően végül Szíjártó Péter külügyminiszter elérte egyrészt azt hogy a magyar polgárok feljuthassanak menekítő eszközökre, továbbá a térségben lévő és szabad kapacitással rendelkező légi szállítókkal is felvették a kapcsolatot az állampolgárok hazaszállítására. Még aznap este Európába érkeztek, szerdán este pedig már idehaza örülhettek a megmenekülésnek.

Amint kipihenték magukat, lapunknak is mesélnek élményeikről.

 

Hazatértek

Aggódva figyeljük azokat a természeti katasztrófákat, amelyek hatalmas károkat okozva emberéleteket követelnek. Legyen az a világ bármely pontján. Napjaink „aktuális” katasztrófai hírei között az Amerika partjait végig taroló hurrikánok vezető témaként szerepelnek. A legtöbbször az együttérzésen kívül egyebet nem tehetünk. A St. Martin szigeten rekedt Nagyvenyimről indult fiatalok kimenekítése szerencsés kimenetelű volt, köszönhetően a sikeresen működtetett Dunaújvárosból indult „akcióláncnak”. Szülőként ennél kisebb dolgokkal kapcsolatban is aggódunk gyermekeinkért, és megkönnyebbülünk akkor, amikor már biztonságban tudhatjuk őket. És olyan jó egy ilyen természeti katasztrófa elől megmenekült társainkkal együtt örülni annak, hogy ilyen összefogás eredményeként egészségben hazatérhettek.

Várkonyi Zsolt jegyzete

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában