Felújítás

2017.09.19. 07:00

Elkészült a Napsugár tagóvoda! Egy kamionnyi új játékot is kaptak a kicsik

Véget ért a Dunaújvárosi Óvoda Napsugár tagóvodájának felújítása, birtokba vehették a kicsik a megszépült épületet és az új játékokat.

Balla Tibor

ovi, bölcsi felújítás Fotók: Zsedrovits Enikõ

Még januárban jött a hír, hogy európai uniós források felhasználásával, 280,74 millió forintból újul meg a Dunaújvárosi Óvoda két tagintézménye.

A fejlesztésekre a vissza nem térítendő támogatást a Széchenyi 2020 program forrásaiból kapták. Az Aprók Háza tagóvoda és a Napsugár tagóvoda épületének korszerűsítésével elsődleges cél a kisgyermeket nevelők, főként az édesanyák munkavállalásának támogatása, a családok segítése volt.

A tervekben az szerepelt, hogy elvégzik a homlokzati felújításokat, a tetőszerkezetek teljes rekonstrukcióját, a nyílászárók cseréjét, a padlóburkolatok és a gépészeti rendszerek korszerűsítését, valamint az akadálymentesítéseket is. A két óvodát szeptemberben elfoglalták a gyerekek.

A Napsugár tagóvoda bontásánál már látszott, szinte alapjairól kell újraépíteni az épületet. Ács Attiláné tagintézmény-vezető úgy is érzi, hogy egy vadonatúj óvodát kaptak vissza, nem csak egy felújítottat. Az óvoda eredeti arculata megmaradt, kívül téglabevonatot, vastag szigetelést, vakolatot kapott. Még a falak jó része helyett is újakat kellett húzni, hiszen eredetileg tizenöt évre tervezték az épületet, de harminchat lett belőle. Gyenes Józsefné, a Dunaújvárosi Óvoda vezetője úgy emlékszik vissza, hogy a bontáskor döbbentek rá, miért fáztak a gyerekek és az óvónők az épületben, ugyanis két lemez között lényegében már nem volt szigetelőanyag, az idő és a gravitáció miatt teljesen összecsúszott az aljában. Ha fújt a szél, a függönyök mozogtak, télen fáztak, nyáron pedig levegőtlen forróságban voltak az épületben. A bontás után derült ki, hogy szinte csak a váz maradhat.

A csoportokban már vígan játszanak az új bútorok között az új játékokkal Fotók: Zsedrovits Enikő

A tagintézmény-vezető fontosnak tartotta elmondani, hogy a DVG Zrt. nagyon pozitívan és rugalmasan állt a munkához, kikérték a véleményüket, és figyelembe is vették. Az utolsó napig szinte éjjel-nappal dolgoztak, mert közel sem volt akkora munka betervezve, mint amennyit végül el kellett végezni. A vizesblokkok, közlekedő folyosók új járólapokat kaptak, a csoportokban, gyermeköltözőkben, a felnőtt kiszolgáló-helyiségekben műpadlós melegburkolatot helyeztek el, és még a csempék, a falak színét is kiválaszthatták az ott dolgozó óvónők.

Minden nyílászáró vadonatúj, a gépészet, a fűtőrendszer is megújult, a vizesblokkok új csempét, szanitereket kaptak, a szennyvíz-elvezetést is tökéletesen megoldották. Gyenes Józsefné úgy látja, most már maradandót alkottak, úgy megerősítették a szerkezetet, annyi új elem került bele, hogy legalább ötven évig bírnia kellene a következő felújításig. Komoly épületenergetikai felújításon esett át az épület. A teljes tetőszerkezetet lecserélték 40 centiméter vastagra, megvédve az óvodát a tél hidegétől, a nyár forróságától. Ez a szerkezet már alkalmas arra is, hogy akár napelemek kerülhessenek rá, erre a szándék is megvan. Ha lesz ilyen pályázat, mindenképpen érdemes lesz megpályázni. Az épület falai is 16 centiméteres szigetelést kaptak, erre téglaburkolat, vagy vakolat került.

Minden csoport kapott négy nagy szekrényt, polcos szekrényt, két szőnyeget, függönyöket, kis játék konyhai eszközöket, gáztűzhelyt, térelválasztót, mesesarkot. A pályázat lehetőséget nyújtott eszközök beszerzésére is, rengeteg fejlesztő és szerepjátékot, játéktartó eszközöket, kosarakat, tornaeszközöket kaptak, összesen a két felújított óvodába 12 millió forint értékben. Kiemelendőnek tartották az úgynevezett mozgáskottát, amely eddig egyetlen óvodában volt csak a városban és rendkívül jó fejlesztőeszköz a különféle nehézségekkel küzdő gyermekek számára. A Napsugár óvoda két kültéri játékkal is gazdagodott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában