Rablódarázs

2017.09.21. 13:30

Darázstámadás az óvoda ellen

DUNAÚJVÁROS Darázstámadás történt kedden reggel a Római városrészi óvodánál: két gyereket, egy felnőttet és egy kutyát csíptek meg a rovarok.

Pekarek János

Petrovics Zoltán bosszút áll kislánya és kutyája darázscsípéseiért.

Fotó: Zsedrovits Enikő

Amit délelőtt még fürkészdarázsnak hittünk, arról délutánra kiderült, hogy egy felettébb szokatlan, valószínűleg valamilyen rablódarázs faj: a szakértők el is tanácsoltak minket attól, hogy megpróbáljunk fényképeket készíteni esti akciójukról, amelyen kiirtották ezt a fészket.

Petrovics Zoltán bosszút áll kislánya és kutyája darázscsípéseiért.
Fotós: Zsedrovits Enikő

Ezek a darazsak több szempontból is rejtélyesek. Bár az óvoda kerítésén kívül, egy trafóház mellett álló csenevész bokor tövében lévő lyukban fészkelnek, eddig senki nem tudott létezésükről, nem történt darázscsípés.

Kedden reggel fél nyolc és nyolc óra között két gyereket, egy felnőttet és egy kutyát csíptek meg a darazsak. A gyerekek és a felnőtt viszonylag szerencsésen megúszta az esetet, nagy fájdalmak és allergiás reakció nélkül, viszont szegény kutya kishíján ráment a dologra!

Petrovics Zoltán óvodába vitte kislányát, és kikötötte staffordshire terrierjét a trafóház kerítéséhez. Kislányát máris arcon csípte egy darázs – de ekkor még nem gondoltak rosszabbra. Mire Zoltán kijött az óvodából, kutyája már a végét járta: megszámlálhatatlan darázscsípést szenvedett el az állat, szőrtelen hasa teljesen feketére vált a duzzanatoktól. Gazdája ölben rohant vele a közeli állatorvoshoz, s mire odaértek, a kutya eszméletlen volt. Injekciót és infúziót is kapott az állat. Az orvos szerint, ha nem ilyen nagytestű, szívós ebről van szó, bele is pusztul a darázscsípésekbe.

Jó szemű olvasóink a földbe vájt fészek bejáratát és elpusztult darazsakat is láthatnak a képen
Fotós: Zsedrovits Enikő

A tagóvoda vezetője, Baranyai Beáta a kislány darázscsípéséről hallva azonnal kiállt az utcára, és elterelte az érkező gyerekeket, szüleiket a veszélyes helyről, egy másik bejárathoz. Több baleset nem is történt, különösen, hogy a trafóház kerítését négy helyen is ellátták Vigyázat! Darázsveszély! feliratú lapokkal.

Gyenes Józsefné óvodavezető
Fotós: Zsedrovits Enikő

A Dunaújvárosi Óvoda vezetője, Gyenes Józsefné azt mondta: évente átlagban egy-egy óvodánál észlelnek darázstámadást. Azonnal értesítette az óvodákkal szerződéses kapcsolatban lévő rovarirtó vállalkozót a darázsfészekről. Régi szakértőnk, Csabina Elek azonnal ki is ment a helyszínre, befújta a fészket, de mivel napközben a darazsak nagy része kirepül onnan, estére újabb irtást vettek tervbe, mikor minden darázs hazarepül.

A szakértő elmondta lapunknak, hogy szerfölött furcsának tartja az esetet, több szempontból is. Érthetetlen, hogyan repültek ki a darazsak a fészekből esős, párás időben, amikor elméletileg minden hártyás szárnyú rovarnak el kellene bújnia. Az sem világos, hogy eddig miért nem támadtak emberre vagy állatra – miközben egy olyan, rendkívül agresszív fajról lehet szó, amelynek támadókedve csak a lódarazsakéhoz mérhető: elég csupán közel menni hozzájuk.

A figyelmeztető tábla
Fotós: Zsedrovits Enikő

Ezek a darazsak már felbukkantak a Barátság városrészben is: használaton kívüli, vagy akár lakott patkánylyukakba fészkelnek, elűzve az eredeti lakókat. Egy-egy fészekben több száz darázs található, a bonyolult, föld alatti járatokból kifüstölni őket nagyon nehéz.

Csabina Elek senkinek nem javasolja, hogy maga szálljon szembe ezekkel a rovarokkal.

Ennek ellenére (e javaslatról még mit sem tudva) Petrovics Zoltán délelőtt visszatért a helyszínre egy jókora darázsirtó permettel, bosszút állni kutyája miatt...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában