Avató ünnepség

2017.09.11. 21:18

Átadták a Dunaferr százmillió forintból felújított tornacsarnokát

Ünnepélyesen visszaadták a Dunaferr iskolának, és jelképesen a városnak is az Apáczai telephely felújított tornatermét.

Balla Tibor

Már az egykori villamos tagozatra belépve szembesülhettek az átadóünnepségre meghívottak a múlt és a jövő relikviáival (Széder Ildikókeze munkáját dicsérve), amiben bizony meglehetősen sok vödör is sorakozott, jelképeként a hátrahagyott, ma már feledni kívánt időszaknak.

A vendégek - dr. Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, Dunaújváros díszpolgára, Cserna Gáborpolgármester, Gombos István alpolgármester, a szakképző iskolák igazgatói, önkormányzati képviselők, diákok – ünnepelni gyűltek össze az aulában, lezárva egy régi, egyben megnyitva egy új korszakot. Volt is mit ünnepelni, hiszen az intézmény tornaterme évek óta zárva volt a sorozatos beázások miatt, most pedig miniszteri forrásból, mintegy százmillió forintból, a tető teljes szigetelésével megújult.Csapó Gábor, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója megnyitóbeszédében így fogalmazott: „Amikor azon gondolkodtam, hogy mit mondjak ma önöknek, azon vettem észre magam, tulajdonképpen egyetlen szóval is ki tudnám fejezni mindazt, amit érzek, és szeretnék elmondani. Ez a szó vonatkozik az eddigiekre, a mai napra, erre a beruházásra, a támogatásra, a hozzáállásra, a kivitelezésre. Önöknek szánom. Aztán a nagyapám jutott eszembe, aki mindig azt mondta, hogy: Fiam! Amit adnak, azt el kell fogadni! És amit adnak, azt meg kell köszönni! Ha nagyon le akarom egyszerűsíteni a dolgot, akkor ezért hívtam ma önöket ide. Hogy elmondhassam: köszönöm!

Ünnepélyes keretek között adták át a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája Apáczai telephelyének felújított tornatermét tegnap az iskola tanulóinak és egyben a város sport- és kulturális életének is. A szalagot dr. Dorkota Lajos (j), Cserna Gábor polgármester (b) és Csapó Gábor (k) vágta át ünnepélyesen. Fotó: Zsedrovits Enikő

Egy új tornaterem született. Most visszakapja a Dunaferr, visszakapja a város. Újra lehet kiállításokat szervezni, sporteseményeket tartani. És egy iskolában a legfontosabb: testnevelés órákat tartani. Egészen pontosan még nincs egy esztendeje, hogy a szakképzési centrum főigazgatójaként dolgozom. Mondhatnám, hogy egy éve álmodtam egy világot. De még álmaimban sem mertem hinni, hogy egy év alatt el tudok költeni majd több mint félmilliárd forintot. Ráadásul jó dolgokra. A legjobbakra – mondta a főigazgató. Azután sorolta a közelmúlt eredményeit: kicserélték az összes külső nyílászárót a Hild iskolán és a Rudas iskolán. Nyolcszáz napelemet telepítettek négy intézményük tetejére, így várhatóan mostantól nullás villanyszámlát kézbesítenek a Lorántffy iskolába, a központi Dunaferrbe, a Hildbe és a Rudasba. A központi Dunaferr napelemesítéséhez a város önkormányzata is segített, 10 millió forinttal járult hozzá az előzetes szigetelési munkálatokhoz. Nagy volumenű eszköz- és informatikai fejlesztést hajtottak végre valamennyi iskolában. Megteremtették a prémium kategóriás higiénia feltételeit. Csapó Gábor megköszönte a támogató együttműködést a megjelenteknek, és köszönetet mondott a felújításokban, fejlesztésekben részt vevő kollégáinak.

A DKKA kézilabdázói már birtokba vették a felújított tornatermet

A beszéd után bemutatót tartottak abból, mire képesek a centrum diákjai. A Bánki tanulói (Flaisz Tamás, Muncan Arlen, Szabó Dávid) az Edda klasszikusát, az Álmodtam egy világot magamnak című dalt adták elő.

Cserna Gábor polgármester beszédében kijelentette: Örömmel fogadtam el Csapó Gábor főigazgató úr meghívását, mert Dunaújváros polgármestereként mindig büszkeséggel tölt el, ha városunkban valami újjászületik. A felújítás nyertesei mi, dunaújvárosiak vagyunk. Kiemelt kormányzati szándék a gyermekek, az ifjúság egészséges életre nevelése, amelyhez nélkülözhetetlen a mozgás, a sport megszerettetése. Dunaújváros önkormányzata is kiemelt figyelmet fordít a sportolókra, az edzések lehetőségeinek megteremtésére. A Radari Sporttelep felújításáról az elmúlt héten döntött a közgyűlés. A projekt 480 millió forintból valósul meg, magában foglalja az atlétikai létesítmények, a küzdősport-csarnok és a labdarúgó-létesítmények fejlesztését.

Györki Gergő és Simon Levente a Bánki iskola táncosai is felléptek Fotók: Zsedrovits Enikő

A Bánki és a Dunaferr táncosai (Györki Gergő, Farkas Dávid, Simon Levente, Mészáros Bálint) összeálltak egy sodró lendületű rövid műsor erejéig, majd az Ujházy Krisztina vezette Centrum kórus egy Pierre Certon darabot adott elő. Végül dr. Dorkota Lajos, Cserna Gábor és Csapó Gábor ünnepélyesen átvágták a nemzeti színű szalagot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában