JÖVŐRE ÚJ SZEMLÉLETTEL ÚJRATERVEZIK

2020.11.29. 07:30

Zárva Mikulásfalva, azaz Nagykarácsony kapui!

Immár negyedszázada jól tudjuk: a Mikulás Fejér megyében lakik, mégpedig a 1400-as lélekszámú mezőföldi településen, Nagykarácsonyban, azaz Mikulásfalván. A hagyományos ünnepi decemberi programsorozatba az idén azonban közbeszólt a járvány!

V. Varga József/FMH

A magyar Mikulás is köszönti a futókat nagykarácsonyi otthonában

MÚLT

A Mikulásház 1995-ben nyitotta meg kapuit, s attól kezdve töretlen népszerűségnek örvendett. Országos ismertséget adott a falunak, hogy a karácsonyi ünnepek előtt különleges ünnepi képeslapot lehet küldeni, melyet az alkalomra szóló postai bélyegzővel érvényesít a postahivatal.

A história szerint: a Magyar Posta 1994-ben alkotópályázatot írt ki általános iskolások számára, Tervezz karácsonyi bélyeget! címmel. A győztesek jutalma a díjak mellett nagykarácsonyi táborozás volt. Ekkor született meg az ötlet, hogy a magyar Mikulás Nagykarácsonyban lakjon. Így az önkormányzat és a Magyar Mikulás Alapítvány 25 esztendeje megnyitotta a Mikulásházat.

A ház népszerűsége folyamatosan nőtt, és a hozzá kapcsolódó egy hónapos programsorozat látogatottsága 2006-ra elérte a 15 ezer főt, vagyis az adott területen befogadóképességének határait. A projektet mára kibővítették, és fokozatosan Nagykarácsony lett a Mikulás-levelezés központja is. A gyerekek azt is kiderítették, hogy a magyar Mikulásnak nem rénszarvasai, hanem dámvadjai vannak, továbbá, hogy kedvenc étele a nokedli pörkölttel.

A csodák birodalma, a nagykarácsonyi Mikulásfalva minden évben az első adventi hétvége előtt, általában november második felében megnyitotta kapuit a gyerekek előtt.

JELEN

A negyedszázad jeles évforduló, jobban mondva, jeles évforduló lenne, de az idén hiba csúszott a számításba: a koronavírus-járvány, mint oly sok mindenbe, ebbe is beleszólt. A teljes év végi programsorozat elmarad!

– Sajnálatos módon az idén nem nyitja meg kapuit Mikulásfalva – mondta el érdeklődésére Scheier Zsolt polgármester. – Elmaradnak a színes programok, a változatos előadások, a Mikulás nem fogadja a gyerekeket. A rendkívüli járványügyi veszélyhelyzet miatt képviselő-testületünknek azt a döntést kellett meghozni, hogy az ünnepi decemberi projektet nem indíthatjuk útjára.

A rendezvénysorozatot üzemeltető csapat közösségi oldalán még az olvasható, hogy ebben az évben ők nem nyitják meg Mikulásfalva kapuit, de lehet, más üzemeltető megteszi.

JÖVŐ?

A faluvezető szavaiból kiderült: mindez hiú ábránd volt csupán. Jövőre át kell gondolniuk az egész vállalkozást, hatékonyan kezelni a nehézségeket, új szemlélettel újratervezni Mikulásfalvát. Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének védnöksége mellett kezdésként egy kerekasztal-beszélgetésre gondolnak. Egy 7 hektáros fejlesztési terület is az önkormányzat rendelkezésére áll.

Péntekig még nem derült ki, hogy az ünnepi postai képeslapküldés menete hogyan alakul az idén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!