megérdemlik a megbecsülést, valamint a tiszteletet

2020.11.06. 07:30

Világháborús hősökre emlékeztek a hétvégén

Török Tímea

Kulcs A borongós időjárás ellenére is sokan megjelentek október 31-én a kulcsi katolikus templom melletti emlékműnél, hogy leróják tiszteletüket a világháború kulcsi hősei előtt.

Oberrecht Tamás önkormányzati képviselő szervezi évről évre a megemlékezést a háborúkban elesett hősi halottak tiszteletére. Szombaton délután a Kulcs Községi Önkormányzat képviselő-testülete, az intézményvezetők és civilek részvételével tartottak ünnepi megemlékezést a háborúk hőseinek tiszteletére.

Posch János és Jobb Gyula tiszteleg a hősök előtt Fotó: Török Tímea/Dunaújvárosi Hírlap

Elsőként a szervező köszöntötte az egybegyűlteket. Ezt követően Szűcs Vivien és Csuhainé Erzsike egy-egy szavalatát hallgathatták meg az ünnepség résztvevői. Majd Fekete György alpolgármester tartott ünnepi beszédet. Mint elmondta:

– Az emlékművön szereplő neveket olvasva, a majd 80 éve történtek nem is tűnnek olyan távolinak. Sok kulcsi hős leszármazottai máig a településen élnek. De mégis eltelt három emberöltő, már a mi szüleink, nagyszüleink is csak kisgyermekek voltak a második nagy világégés kirobbanásakor. A történtekről már csak az ő gyermekkori élményeikből vannak ismereteink, illetve a történelemkönyvekből, de azt már hallomásból sem tudhatjuk, hogy mit élhettek át azok a hősök, akik a csatamezőn, vagy hadifogságban vesztették életüket, azok a családok, akik kenyérkereső nélkül maradtak a harcok után.

„Ezek a kulcsiak megérdemlik az utókor részéről a megbecsülést, valamint a tiszteletet”

A beszédet követően, az ünnepség végén koszorúzással fejezték ki a tiszteletüket a résztvevők a hősök előtt. Az önkormányzat részéről Jobb Gyula polgármester és Posch János önkormányzati képviselő, a Fekete István Általános Iskola és AMI részéről Schinogl Ferenc iskolaigazgató, a KUBAK részéről Oberrecht Tamás és Deák Ibolya önkormányzati képviselők, a Kulcs Község Fejlesztéséért Alapítvány nevében Polányi Tamás és Kaczander Károly valamint a Vidám Emberek Közösségének tagjai helyezték el koszorúikat és virágaikat az emlékműnél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!