Március 18-PERKÁTA

2020.03.19. 08:00

Veszélyhelyzet 7. napja, a lezárás 3. napja

Perkáta polgármestere, Somogyi Balázs a település honlapján, minden egyes nap eseméyneiről beszámol az érdeklődőknek. A március 18-ról szóló beszámolóját az alábbiakban olvashatják

duol.hu

Somogyi_Balazs

Reggel Perkátán értekezletet hívtam össze, amelyen a háziorvos, a Védőnői Szolgálat, a Perkátai Szociális Központ, a Perkátai ÁMK és azon belül az óvoda, az általános iskola, a Polgármesteri Hivatal vezetői, a KMB-sünk és az alpolgármesterek vettek részt. Értékeltük az elmúlt egy hét során hozott intézkedéseket. Az orvosi rendelőben Dr. Kormos Zoltán által javasolt és kialakított protokoll nagyon jól működik és sokat segít a betegforgalom csökkentésében, hogy a receptírás szabályai rugalmasak lettek. A gyógyszertár betegforgalma tovább is rendkívül magas.

Fotó: DH-archív

A szociális központ első körben felmérte a 70 éven felülieket, amelyet tovább folytat. Új szabály, hogy a szociális étkezésben résztvevők csak kiszállítással juthatnak ételhez, eddig a 110 szociális étkeztetett közül 65 fő kiszállítva kapta meg az ételt, míg 45-en mentek érte. A következő napokban az intézmény átszervezi a feladatot, hogy mindenki kiszállítva jusson a szociális étkezéshez.

Az óvoda és az iskola beindította a digitális oktatást, az óvónők csoportonként, az általános iskolai pedagógusok osztályonként szervezik a gyermekeink nevelő-oktató munkáját. Az óvodai, az iskolai, szociális és kulturális intézményi dolgozóink a mostani feladataik mellett az idősgondozás és egyéb ellátási feladatokban is részt vesznek, többek között maszkok készítése kezdődött meg. De emellett az egészségügyi intézmények háttérfeladatait is átveszik, pl. az egészségügyi munkaruhák mosását.

A rendőrség beszámolt róla, hogy nincs Perkátán kötelező házi karanténban egyetlen személy sem, amennyiben valakinek kérdése, problémája van ezzel a témakörrel kapcsolatban, akkor ők azt ellenőrzik.

A következő időszak lehetséges feladatait is számba vettük, illetve számos témakört érintettünk, így közös tapasztalás, hogy tovább kell folytatni az idősek számára szóló tájékoztatást, hogy legveszélyeztetettebb csoportként maradjanak otthon, bízzák másra az ellátásukat. A közterületeken a játszóterek lezárása is megtörténik. Egyre több információ lát napvilágot a koronavírus kapcsán, így az, hogy különböző felületeken mennyi ideig él meg, ezért fontos, hogy a vásárolt áruhoz, élelmiszerhez lehetőség szerint 1 napig ne nyúljunk, de a most még inkább felélénkülő futárszolgálati szállításnál akár 3-4 napig se nyúljunk a rendelt áruhoz, ennyi időt már semmilyen felületen nem él túl a vírus.

A legfontosabb alapelvek, hogy a helyi közösségért, Perkátáért a helyi erők, a helyi szakemberek tudnak legtöbbet megtenni, ezért az összefogás tud segíteni, másrészt pedig a személyes találkozások csökkentése tudja lelassítani a vírus fertőzést, azaz csak munka, élelmiszervásárlás, idősgondozás és egészségügyi ügyek miatt menjünk el otthonról, alkalmazzuk a MARADJ OTTHON elvet.

Perkáta, 2020. március 18.

Somogyi Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!