Múzeumok éjszakája

2019.06.21. 17:00

Változatos programok Fejérben

Növény- és talajvédelmi kiállítás, étel- és borkóstolók, hadtörténelmi időutazás, tárlatvezetések és koncertek várják a látogatókat Fejér megyében a Múzeumok éjszakájához kapcsolódóan.

MTI

Fotó: Kállai Félix

Velencén, az egykori növényvédő állomáson pénteken lesz látogatható az Európában is egyedülálló velencei növény- és talajvédelmi kiállítás, ahol bemutatják a különböző korok mezőgazdasági gépeit, Magyarország genetikus talajtérképét, a növényvédő szerek kijuttatási módszereinek fejlődését a kezdetektől napjainkig.

Szombaton, a Múzeumok éjszakáján Móron a Lamberg-kastélyban a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskola móri szobrászműhelyében tanulók műveiből nyílik kiállítás, majd a Musica Historica barokk zenekar, az Intermezzo Latin Club, valamint Kamarás Iván és az Egy Fess Band koncertje következik.

Tácon, a Gorsium Régészeti Park látogatóépületében Mithras-éjt szerveznek előadással, legionárius bemutatóval, mesékkel, archaikus ihletésű koncerttel és performansszal.

Szabadbattyánban, a Kula toronynál az Igéző és a Szabad Színház interaktív, zenés bábelőadása után Evlia Cselebi nyomában címmel interaktív társasjáték kezdődik, az estet török ételkóstoló zárja.

Dunaújvárosban az Intercisa Múzeum szakvezetéssel várják az érdeklődőket a Római Kőtárban és a Római kori fürdőben, de lesz ókori piknik és vetített képes előadások a vallás fejlődéséről és régészetről.

Az Intercisa Múzeum tisztelettel meghívja Önt és kedves családját,

a Múzeumok Éjszakája című

Országos rendezvényre

2019. június 22. szombat, 17-23 óra között

Helyszín: 2400 Dunaújváros, Római Kőtár és Fürdő (római városrész, a Víztorony mellett)

Programok:

17:00 – 20:00 óra: Kézműves programok, római játékok, beöltözés római kori ruhába, fegyverzetbe gyerekeknek és szülőknek

18:30-től – 19:30-ig: Szakvezetés a Római Kőtárban és a Római Kori Fürdőben

Keszi Tamás régész szakvezetésével a szabadtéri lapidárium, a katonai tábor feltárt objektumai és a római kori fürdő kerül bemutatásra.

20:00 – 21:00 óra: Ókori piknik a diófa alatt – ókori menü kóstolója

A kőtári ókori pikniken megkóstolhatják vendégeink, azokat a szabadtűzön készített ételeket, melyek akár Intercisa castellumában az asztalra kerülhettek.

21:00 – 22:00 óra: Buza Andrea régész, vetített képes előadást tart Iuppitertől Jézusig – Vallás a római korban címmel

22:00 – 23:00 óra: Keszi Tamás régész, vetített képes előadást tart Csontvázak a szekrényben, avagy jó a halott a háznál címmel

Eső esetén a rendezvény elmarad!

A rendezvényen való részvétel ingyenes!

ICA-D MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA – AKCIÓ, TÁRLATVEZETÉS, KONCERT

2019. JÚNIUS 22. 18:00 – 22:00

Ismét Múzeumok Éjszakája az ICA-D-ben! 2019. június 22-én, szombat este izgalmas programokkal várnak minden kedves érdeklődőt!

Helyszín: Kortárs Művészeti Intézet – Dunaújváros (Vasmű út 12.)

A belépés díjtalan!

Programok:

18:00 Tárlatvezetés a Ferrum című kiállításon

A XIV. Acélszobrász Alkotótelepen részt vevő Cseh Lili, Erős Ágost Koppány, Gróf Ferenc és Melkovics Tamás képzőművészek új műveit, keletkezésük történetét és az alkotótelepi munka élményeit ismerhetjük meg Nagy Annamária művészettörténész közreműködésével.

19:00 Salakház-avató akció

A világjáró német installációs művész, Markus Heinsdorff dunaújvárosi alkotása, a Salakház a Múzeumok Éjszakáján nyeri el végső, immár tökéletes formáját. Légy Te is szemtanúja a különös építmény metamorfózisának!

20:00 Baráth Bálint és barátai koncert

Baráth Bálint – preparált zongora, elektronika

Móder Rezső – szobrok

Szekeres István – ütőhangszerek

Várnai Péter – vizuál

Ezen a koncerten Baráth Bálint, Móder Rezső, Szekeres István és Várnai Péter folytatják a hangi- és képi megjelenés közötti kapcsolatok felfedezését. A szobrok fémes hangjai, az ütőhangszerek különböző játékmódjai, az elektronikus hangszínek sokfélesége és a vizuális megjelenítés absztrakt formái garantálják a nem mindennapi összművészeti élményt. A koncert a XIV. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelep eseménye.

21:00 után zenés-multimédiás lazulás a kávézó teraszán Se Re Se Metye Se Vó-val és Várnai Péterrel.

Pákozdon a Katonai Emlékparkban elkezdődik az Emlékparki Nyár programsorozat, melynek keretében felavatják a Béke Lángja Emlékművet, illetve hadtörténelmi időutazás keretében megismerkedtetik a látogatókat az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, majd a Nagy Háború és napjaink fegyvereivel, haditechnikájával, eszközeivel.

Kápolnásnyéken a Halász-kastély parkjában a Savaria Barokk Zenekar és Jónás Krisztina énekművész ad koncertet, majd Marosvölgyi Gábor művészettörténés különleges tárlatvezetést tart a KOGART KÉP-történetek című kiállításon a kastélyban.

Székesfehérváron a Budenz-házban a neves építészcsaládból származó Ybl Ervin képző- és iparművészeti gyűjteményét mutatják be, este Hérics Csenge és Mády-Szabó Eszter csellóduója szórakoztatja a közönséget. A Csók István Képtárban Grecsó Zoltán improvizációs táncszínházi műsort ad, aztán a Balázs Tamás trió Absztrakciók címmel ad koncertet.

A családokat, a fiatalokat várja foglakozásra a Hetedhét Játékmúzeum, ahol Koronczay Lilla, a Nők Lapja újságírója szubjektív tárlatvezetésre invitál a Moskovszky-gyűjteményben. Az estet a MusiColore Énekegyüttes nyáresti koncertje zárja.

Az Országzászló téri kiállítóhelyen Ikarus-buszos programokkal várják az érdeklődőket, míg az Új Magyar Képtárban a XX. századi magyar képzőművészetben kalauzol Izinger Katalin.

A Nemzeti emlékhelyen a sötétség leszállta után reflektorok segítségével ismerhetik meg a látogatók a dicső múlttal rendelkező templomot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!