Sárbogárd

2020.10.15. 16:00

Valóban a köz helye a sárbogárdi könyvtár

A könyvtár alapesetben egy igazi közösségi színtér. Avagy nem közhely: ez a köz helye.

Szanyi-Nagy Judit

S hogy ez valóban így legyen, a sárbogárdi Madarász József Városi Könyvtárban mindent megtesznek azért, hogy a nagyérdeműt megmozgassák. Ebben a helyzetben persze nincsen könnyű dolga az itt dolgozóknak, köztük Nagy Zsuzsanna könyvtárvezetőnek sem.

– Ahogyan hosszú évek, évtizedek óta, úgy idén is csatlakoztunk az Országos Könyvtári Napokhoz. Sajnos Sárbogárdon is azt tapasztaltuk, amit a többi, programban részt vevő intézmény: a szokásosnál kevesebben látogattak el rendezvényeinkre a megmozdulás idején. Fél év azért hosszú kiesés volt, ráadásul rendszerint az az idősebb korosztály a programjaink látogatója, amelynek tagjait féltik a családon belül is – mesélt a jelenlegi helyzetről az intézményvezető. Ennek ellenére igyekeznek mindenkit a bibliotékába csábítani.

Csepelyi Adrienn futballbloggerrel Gyöngyössy Csaba beszélgetett Sárbogárdon egy rendezvénysorozat keretében Fotók: A könyvtártól

 

Az OKN keretében először Plihál Katalin, sárbogárdi származású térképész mutatta be Kard és térkép című könyvét, amely – információink szerint – a szerző immár nyolcadik saját, kiadott műve. A mostanra nyugdíjba vonult szakember továbbra is Sárbogárdon él, így külön örömmel mutatta be itt újabb írását.

Őt a hét közepén Csepelyi Adrienn futballblogger, újságíró követte, aki noha Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkezett Dél-Fejérbe, így is sokak számára érdekes témákat hozott. Köztük – az opera vagy a mentett kutyák mellett – természetesen a futballt is.

A könyvtári napok sárbogárdi programjaiból azért maradt még: Vácziné Gődér Márta Színek és fények című, tájképeket, vallásos képeket, csendéleteket, modern alkotásokat felsorakoztató, olaj és akril technikával készült festményeit október végéig, november elejéig tekinthetik meg a könyvtárban.

Nagy Zsuzsanna könyvtárigazgató mellett Plihál Katalin könyvtáros, térképtörténész mosolyog, akinek könyvét Mihalik József nyugalmazott mérnök-őrnagy mutatta be

Nem mellesleg az idei „felhozatal” a korábbi évekhez hasonló volt: rendszerint kiállítás, író-olvasó találkozó és gyermekprogram zajlik az országos eseménysorozat keretében. A legfiatalabbakat most kivételesen két héttel korábban szólították meg, legközelebb pedig október 19-én, hétfőn célozzák meg őket, amikor Telegdi Ágnes tart előadást a délután folyamán a csodálatos állatvilágról.

Nagy Zsuzsannától tudjuk: hogy minél több embert be tudjanak vonni a könyvtár életébe, online megoldásokon is gondolkodnak. Ilyen a már meglévő honlapon kívül egy videócsatorna elindítása, ahol azonnal, élőben, vagy utólag, megvágott videó formájában lehetnek a programok részesei a számítógép túloldalán tartózkodók. A megvalósításig terveznek: már a decemberi, szintén ingyenes programjaik előkészítése zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!