Páncélzat után páncélököl is

2020.10.22. 17:00

Újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdődhet meg

Hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról írt alá szándéknyilatkozatot Michael Humbek, a német Dynamit Nobel Defence (DND) ügyvezető igazgatója és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos Kiskunfélegyházán, az Arzenál Zrt. fegyverüzemében.

Tapodi Kálmán

Kiskunfélegyháza, 2020. október 13. Az RGW 90 típusú újgenerációs páncélököl bemutatója a hadiipari gyártással és termékfejlesztéssel foglalkozó hazai vegyesvállalat alapításáról szóló szándéknyilatkozat aláírásán a HM Arzenál Zrt. kiskunfélegyházi fegyvergyárában 2020. október 13-án. A német Dynamit Nobel Defence hadiipari céggel kötött megállapodás értelmében újgenerációs páncélököl és reaktív páncélzat gyártása kezdõdhet meg a kiskunfélegyházi fegyverüzemben. MTI/Bús Csaba

Fotó: Bús Csaba

A megállapodás szerint az első két évben a különböző harcjárművek védettségét növelő reaktív páncélzatok (ERA) gyártása valósul meg. Ezzel párhuzamosan elkezdődik a vállról indítható páncéltörő fegyverek (RGW) alkatrészgyártása is, ami öt éven belül egy teljes egészében hazai előállítású, magyar termékváltozat létrehozásában csúcsosodik ki.

Az első lépés a beszállítás, majd gyártás és fejlesztés

– A kiskunfélegyházi gyár kiépítésekor olyan lehetőségekkel is számoltunk, amelyek túlmutattak a kézi lőfegyvergyártás keretein. Ennek köszönhetően most egy olyan ikonikus hadiipari vállalkozással lépünk partnerségre, mint a páncélököl gyártásáról ismert Dynamit Nobel Defence – fogalmazott a szándéknyilatkozat aláírása kapcsán Maróth Gáspár kormánybiztos. Hozzátette: nem véletlenül esett a választás Kiskunfélegyházára, ahol a szakmai vélemények szerint is az egyik legmodernebb fegyvergyárat hozták létre.

Az RGW 90 típusú páncélököl bemutatója az Arzenál Zrt. fegyverüzemében Fotók: MTI/Bús Csaba

– A gyárat megismerve döntött úgy Németország nagy múltú hadiipari vállalata, a Dynamit Nobel Defence, hogy együttműködésbe kezd hazánkkal.

Ez a gyár biztosítja azt a nemzetközileg elismert technológiai színvonalat, ahol biztosított, hogy a hadiipari termékeikbe első lépésben, mint beszállító kerülhessen be Magyarország, a második lépésben pedig elindítsák bizonyos termékek gyártását és a fejlesztését – mondta el Maróth Gáspár, aki hozzátette, az elmúlt három év munkájának eredményeként egyre többen ismerik fel, hogy Magyarországnak helye van a nemzetközi hadiiparban, ahol nemcsak vásárlóként, hanem gyártóként is megjelent.

– Magyarország a hadiiparban bekerült abba a körbe, amibe az autóiparban a német vállalatok segítségével már belépett – tette hozzá Maróth Gáspár.

Michael Humbek a megállapodás aláírása előtti beszédében elmondta, cégük a gyártókapacitás kibővítésére törekszik, és ennek kerestek megfelelő helyszínt.

CZ BREN 2 típusú gépkarabélyok (balról) és CZ Scorpion EVO 3 típusú géppisztolyok

– A nemzetközi kutatásaink során Magyarországot találtuk a legmegfelelőbb partnernek, különös tekintettel a magyar kormányzat támogató hozzáállására és magyarországi befektetői környezetre – hangsúlyozta Michael Humbek, a Dynamit Nobel Defence ügyvezető igazgatója.

A felek várakozása szerint a Magyarországon készülő eszközök jelentős része – amik között nemcsak hadiipari termékek, hanem például tűzoltó berendezések is szerepelnek – exportérdeklődésre tartanak számot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!