Fejér Megyei Főügyészség

2021.02.12. 17:00

Újabb embercsempészeket állított bíróság elé az ügyészség

Az ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt gyorsított eljárás keretében kezdeményezte egy cseh és egy magyar, őrizetben lévő férfi felelősségre vonását, akik 2021 februárjában pénzért illegális bevándorlókat szállítottak az osztrák-magyar határ irányába.

Fejér Megyei Főügyészség

Forrás: Shutterstock

A Bicskei Járási Ügyészség egy 28 éves cseh férfit állított bíróság elé, aki 2021. február 9-én kilenc szír állampolgárral az autójában közlekedett a nyugati határ felé. A férfit hazájában ismeretlen személyek bízták meg az embercsempészéssel azzal, hogy a fuvar sikeres teljesítését követően mintegy 1500 eurót ígértek számára.

A férfi a megbízás érdekében ismeretlen személyektől Bécsben átvett egy kocsit, azzal Budapestre utazott, majd a telefonjára kapott GPS koordináták alapján a szerb-magyar határ közelében felvette a bevándorlókat. A férfit Felcsúton vonták közúti ellenőrzés alá a rendőrök, melynek során cselekménye lelepleződött.

A Dunaújváros Járási Ügyészség egy 25 éves magyar férfi felelősségre vonását kezdeményezte, aki 2021. február 10-én négy szír állampolgárt akart Kőszegre szállítani, azonban az M6-os autópályán vele szemben tartott intézkedés során cselekménye lelepleződött. A férfi telefonon állapodott meg ismeretlen megbízójával, hogy 100.000,-Ft-ért illegális bevándorlóknak segítséget nyújt Ausztriába történő eljutásukhoz.

A megbízás teljesítése érdekében Budapesten átvett egy autót és egy abban elhelyezett telefont, amelyre az útvonalra és a találkozási pontra vonatkozó információkat kapta. A férfi Jánoshalmán vette fel utasait, akikkel kis településeken áthaladva a Dunán átkelt, majd az autópályán át Budapest irányába indult, amikor igazoltatták.

A Bicskei Járásbíróság a külföldi elkövetőt két évi börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását négy évi próbaidőre felfüggesztette, és négy évre kiutasította az országból.

A Dunaújvárosi Járásbíróság a magyar elkövetőt ugyancsak két évi börtönbüntetésre ítélte, annak végrehajtását öt évre felfüggesztette, és elrendelte a terhelt pártfogó felügyeletét, továbbá 300.000,-Ft pénzbüntetést is kiszabott vele szemben.

Mindkét ítélet jogerős.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!