Üdvözöljük az olvasót tiszteletteljesen

2019.11.04. 09:00

Új központi épületben új könyvtári rendszer

Negyvenöt esztendeje, 1974. november 5-én volt az új könyvtárban az első kölcsönzési nap.

duol.hu

20191001 Dunaújváros Fenyvesi László ornitológus előadása a József Attila Könyvtárban Fotó: Laczkó Izabella LI Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Laczkó Izabella

Szerb Antal „Üdvözöljük az olvasót tiszteletteljesen és csendes örömmel.” – gondolatának szellemében nyitotta ki először kapuit látogatói előtt az Apáczai Csere János út 9-es szám alatt az új könyvtár, a – szintén új – Munkásművelődési Központ épületének szomszédságában.

Az első napon közel ezer látogatót fogadott az intézmény, és 393 olvasó több mint ezer kötet könyvet kölcsönzött ki a könyvtár választékából.

Az új helyen megnyílt könyvtár a város művelődésügyében új intézményként jelent meg, hiszen két nagy közművelődési könyvtári hálózat összevonásával jött létre az új könyvtári rendszer: a vasműs üzemi könyvtár állományát és a városi köteteket vonták össze egy nagy állománnyá.

Rendszeresek a könyvtárban a családi programok, ismeretterjesztő előadások Fotó: jakd.hu

Az eltelt mintegy negyvenöt év alatt sok minden változott az intézmény szervezeti felépítésében, így például a könyvtárral szemben támasztott szakmai elvárások terén, valamint változtak az olvasói szokások, igények is. A József Attila Könyvtár minden fontos kérdésben igyekezett megfelelni a közösségi és szakmai követelményeknek, miközben megőrizte megszokott, kedvelt szinte már otthonos szolgáltatásait.

A könyvtári kölcsönzés és a dokumentáció – lépést tartva a technika folyamatos fejlődésével – rendre megújult, internetes elérhetőséggel és weblappal gyarapodott, s ma már össze sem lehetne hasonlítani egy korabeli katalógus-rendszerrel. A kölcsönzés, információszolgáltatás mellett az eltelt 45 év alatt rendezvények sokaságát szervezték, s kiadványokat adtak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!