mindenkinek kényszerűen változik a napi tevékenysége, rutinja

2020.04.08. 12:00

Türelmesen bánjunk az idős szeretteinkkel!

A mostani helyzetben, amikor az együttműködésnek és egymás segítésének még hangsúlyosabbnak kell lennie, különösen lényeges, hogy empátiával forduljunk az idősebb korosztály felé, tanácsolja Domján-Koncz Eszter pszichológus.

duol.hu

Fotó: AngyalG

– Ennek ellenére tapasztalhatjuk, hogy a fiatalabb korosztály érthető aggodalommal panaszkodik arról: nyugdíjasokat lát az utcán, boltokban. Ahhoz, hogy segíteni tudjunk az idősebbeknek az otthonmaradásban, elsődleges, hogy lássuk és értsük az ő motivációjukat is – mondta el kérdésünkre a pszichológus szakember.

A nyugdíjas korosztály esetében a jelenlegi helyzet a kompetenciavesztésről is szól, erősen ragaszkodnak ahhoz ugyanis, hogy rendelkezhessenek az életükről. A szülők nem vagy csak alig akarják elfogadni gyermekeiktől a gondoskodást. Ezt betegségként, elesettségként értelmezik, ami gyengíti őket. („Nem kell még engem ápolni!”) Könnyebb, ha elvárások helyett együttműködést ajánlunk, bevonjuk őket a problémamegoldásba – hangsúlyozza a szakember.

Domján-Koncz Eszter pszichológus Fotó: Szabó Péter Dániel

– A vásárlás, sétálás a napi rutinjuk szerves része, így nehezebben alkalmazkodik új helyzetekhez is. Ha hirtelen elveszünk tőlük egy tevékenységet, azzal felborul a napi ritmusuk – emelte ki Domján-Koncz Eszter, majd hozzátette, fontos azonban megértetni velük, hogy mindenkinek kényszerűen változik a napi rutinja. Tiltás helyett arról érdemes beszélni velük, hogy mit lehet és hogyan, annak figyelembevételével, hogy a lehető legkevesebb esélyt adjunk a fertőzés lehetőségére.

Mivel tudjuk segíteni otthon maradó családtagjainkat? Először is erősítsük a velük való virtuális kapcsolatot! A telefonáláson, videóhíváson kívül használjuk a közösségi médiát! Ezekben törekedjünk a rendszerességre, akár minden nap azonos időpontban. A napi rutin kialakítása segít strukturálni az időt, ezáltal csökkenteni a bezártság okozta feszültséget. Használjunk kreatív módszereket a másokkal való együttlét élményének megélésére, például nézzünk filmet vagy sorozatot egyszerre, miközben egymással vonalban vagyunk. A digitális módszerek számos lehetőséget adnak a virtuális kapcsolattartáshoz.

Összpontosítsunk arra, ami otthon végezhető tevékenység (hobbi, kreatív kézműves alkotások), olyanra, amire korábban időt kerestünk. Kérjük meg idősebb szeretteinket, olvassanak könyveket, tanuljanak meg valami újat, kezdjenek naplót írni az élményeikről, használják hatékonyan az internet adta lehetőségeket.

Maradjunk bizakodóak! Emlékeztessük az időseket arra, hogy ugyan nem tudjuk, meddig tart, de biztosan átmeneti ez a helyzet. Tervezzünk közös programokat, amiket a veszélyhelyzet után meg tudunk együtt valósítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!