jó ha tisztában van vele

2020.07.05. 11:00

Tudnivalók a közös tulajdonról

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Közös tulajdon esetén egy ingatlannak több tulajdonosa van, azonban a tulajdonjogból eredő egyes jogosultságok, a birtoklás, használat, rendelkezés joga, mindegyik tulajdonostársat ugyanúgy megilletik, mintha egyedüli tulajdonosok lennének.

Ez azt jelenti, hogy közös tulajdon esetén a tulajdonostársak mindegyike jogosult az ingatlan használatára és birtoklására, azonban ezt a jogát nem gyakorolhatja a másik tulajdonostárs jogainak sérelmére. Közös tulajdon keletkezésének tipikus esetei: ingatlan közös vásárlása, házassági vagyonközösség keletkezése, közös öröklés, társasházszerződés, társasági szerződés polgári jogi esete.

Dr. Unger Zsolt ügyvéd

Arra nézve, hogy a tulajdonostársakat a közös dolog milyen hányad szerint, milyen arányban illeti meg, rendszerint a szerzés jogcíméül szolgáló szerződés, illetve a felek megállapodása az irányadó. Ha az arány nincs megállapítva, kétség esetében a tulajdonostársak tulajdoni hányada egyenlő. Közös tulajdonnal felmerülő gyakori tévhit, hogy a tulajdonostársak csak a saját tulajdoni hányaduknak megfelelő ingatlanrészt használhatják, ez azonban nem így van. Ha az ingatlan osztatlan közös tulajdonban áll, mindegyik tulajdonostárs az egész ingatlan használatára jogosult.

Továbbá amennyiben az egyik tulajdonostárs a többiek részét is használja, ezért tőle többlethasználati díj követelhető. Mindenki eldöntheti tehát, hogy kíván-e élni ezzel a jogával vagy sem.

Szintén tévedés, hogy aki használja az ingatlant, csak annak kell fizetnie az ingatlan fenntartásával kapcsolatos költségeket. Az ingatlan állagának megóvásához, fenntartásához szükséges költségeket, valamint az adókat és más közterheket, továbbá a közös tulajdonnal járó egyéb terheket, kiadásokat a tulajdonostársak tulajdoni hányaduk arányában közösen viselik, akkor is, ha nem közösen használják az ingatlant.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!