Könyvajánló

2020.10.26. 17:00

Történetet is írtak hozzá

duol.hu

A József Attila Könyvtár munkatársai közül ezúttal Katona Zsuzsa ajánlja Linor Goralik: Barbie: az igazi szőkenő című könyvét.

1959-ban a nagy amerikai játékgyártó cég, a Mattel jelentette meg a piacon Barbie-t, a „felnőtt” babát, aki önálló, cserélhető ruhatárral is rendelkezett. A játékbaba azóta hatalmas karriert futott be az egész világon. Kezdetben három cserélhető ruhája volt a ma már ikonikus figurának, napjainkban már számtalan ruhakölteményből válogathatnak a kislányok és a rajongók.

Barbie nem maradt egyedül, társat kapott Ken személyében, testvérei, barátnői állatai „lettek”. Számtalan hivatást, foglalkozást „kipróbált” az orvostól az üzletasszonyon át az űrhajósig, sőt még olimpiai bajnok Barbie is készült. És persze van álomháza, ­yachtja. Barbie-nak és társainak története is van például az idő múlá­sával kisbaba is született az egyik barátnőnél, Barbie és Ken pedig megszakította sokéves kapcsolatát.

Miért készítette Mattel a babát? Válaszok a könyvben
Fotó: Bajusz György

Ma már nem csak a hétköznapi, átlagos amerikai kislányok számára elérhető Barbie babák készülnek. A cég gondolt a gyűjtők táborára is, akik mindent megtesznek egy-egy különleges, neves divatdiktátor cégek (Yves Saint Laurent, Cardin, Dior, Govenchy, Armani stb.) által tervezett babák megszerzéséért.

Linor Goralik, Moszkvában élő írónő, költő, művész, esszéista könyvében szellemesen foglalja össze, amit véleménye szerint a Barbie-jelenségről tudni lehet, tudni kell napjainkban. A könyv első fejezeteiben rövid áttekintést kapunk a gyermekjátékok, a játékbabák, babaházak történetéből, majd következik Barbie és körülötte lévő világ története.

Barbie és Ken megszakította sok­éves kapcsolatát

Mi késztette a Mattelt a baba létrehozására? Mi töretlen sikerének titka? Miért hódít több generáción át a karcsú játékbaba és az ő világa? A Mattel diktálja-e Barbie-val a divatot vagy csak ügyesen követi a legtöbbek által elfogadott irányokat? Linor Goralik válaszokat keresett ezekre a kérdésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!