Iskolákkal közösen tartanak hamarosan környezetvédelmi napot a horgászok

2020.03.14. 13:00

Tizenöt mázsa horogérett halat telepítettek, takarítani fognak

Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület idei első pontytelepítése történt meg pénteken délelőtt a Felső-öbölben és a Kikötő-öbölben. Nem kevesebb mint 15 mázsa horogérett pontyot telepítettek a szakemberek fele-fele arányban elosztva a két vízterületen.

Balla Tibor

Fotó: Zsedrovits Eniko

Ezt követően a következő szabályokat kérik betartani a fent említett telepített vízterületeken: a telepítés napjától számított 2 napon át (március 13–14.) horgászni csak napkeltétől napnyugtáig szabad, a telepítés napjától számított 1 hét alatt (március 13–19.) összesen legfeljebb 6 ponty megtartása engedélyezett, telepítéstől függetlenül naponta maximum 2 darab ponty tartható meg, a ponty méretkorlátozása az idei évtől 35 cm-re emelkedett, azaz az új helyi horgászrend szerint a 35 és 65 cm közötti méret vihető haza. Ha valaki pontyból megfogta az engedélyezett mennyiséget, és meg is tartja, ezt követően erre a halfajra a horgászatot be kell fejezni, és kizárólag az éppen tilalommal nem védett ragadozó halfajra szabad célzottan horgászni.

A környezetvédelmi napon tilos lesz horgászni

A Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület és a Pentele Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2020. március 20-án, pénteken és 21-én, szombaton környezetvédelmi napot tart a Kikötő-öbölben, a Felső-öbölben és a Horgásztanya területén.

Terveik szerint a két öböl partját a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, és a Pentelei Mentálhigiénés Általános Iskola, Szakképző Iskola és Gimnázium diákjainak segítségével megtisztítják az eldobált vagy idesodródott kommunális hulladéktól.

Szombaton a Horgásztanya területén selejteznek, illetve a vele szemben található töltésoldalban tartanak szemétszedést. Tervben van továbbá, hogy a füzesnek nevezett erdős területen a veszélyessé vált, illetve már kidőlt fák feldarabolása és eltávolítása is.

Az egyesület vezetése szeretettel vár mindenkit, aki késztetést érez arra, hogy szebbé, tisztábbá, élhetőbbé tegye a környezetet, a vízpartot és a Horgásztanyát.

Csak a nem védett halfajokra célzottan szabad horgászni Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Védőkesztyűkről, zsákokról – a munkában részt vevők részére – az egyesület gondoskodik.

Kérik, hogy aki biztosan el tud menni bármelyik napon, az legyen szíves jelezzen előre a horgászirodában telefonon (25/411-781) vagy a Horgásztanyán személyesen a gondnoknál.

Előzetesen jelentkezni 2020. március 17-én 12 óráig lehet.

Gyülekező mindkét napon 8 órakor a Horgásztanyán lesz. A szemétszedés végén a résztvevőknek egy tál meleg ételt biztosítanak.

Felhívják a figyelmet, hogy 2020. március 20-án és 21-én környezetvédelmi napot tartanak, ezért a Horgászrend 3.22. pontja értelmében „A meghirdetett környezetvédelmi napon a horgászat 0 órától 12 óráig tilos!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!