Ilyenkor is vigyázzunk

2018.12.24. 16:00

Tippek, hogy az ünnepet ne a sürgősségin töltsük

Az ünnepi időszakban hajlamosak vagyunk megfeledkezni önmagunkról, és túlenni-inni magunkat. Ez azonban csak az egyik a karácsonyfa árnyékából ránk leselkedő veszélyek közül.

Morva Dávid

Forrás: pixabay.com

Bármennyire is túlzónak hat a fent leírt kép, nem árt felkészülni az ünnepi időszakra, és itt most nem a nagytakarításról, bevásárlásról illetve az ilyenkor megszokott „sütés-főzésről” van szó. Sokkal fontosabb, hogy a nagy rohanásban ne feledkezzünk meg saját magunk egészségéről sem, ugyanis Karácsonykor és Szilveszterkor is adódhatnak olyan kellemetlenségek, amelyek – ha felkészületlenül érik az embert – bizony megkeseríthetik, még a legédesebb bejgli társaságában töltött perceket is. Ahogyan azt dr. Máté Ágnes, a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház sürgősségi osztályának vezetője mondta:

„A vesekő nem pihen” - így mindenképpen megszívlelendőek a tanácsai az előttünk álló időszakra.

Dr. Máté Ágnesnek Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Túlevések & túlivások és fáradtság

A Karácsony illetve a Szilveszter – az ajándékozás mellett – a mértéktelen étel-és italfogyasztásról szól. Nyilván mindenkinek megvan a kép, amikor a szülők/nagyszülők az ünnepet megelőző időszakban sütnek-főznek csak azért, hogy a régen látott rokonság az asztaltól felállva elégedetten csettintsen. Megfeledkezve arról a tényről, hogy szeretteink minden bizonnyal egy másik hozzátartozótól jönnek és/vagy mennek, ahol szintén fogyasztani „kell” biztossá téve ezzel a diabéteszt. Így vélekedik a témáról a szakember:

- Mindenki hosszasan készül az ünnepre, ilyenkor megesszük a napi kalóriaszükséglet ötszörösét, egyszerre. A probléma azonban nem ilyenkor jelentkezik, hanem amikor második, harmadik napon tesszük ugyanezt. Ez az időszak az epebetegséggel küzdők számára különösen megterhelő, és ha nem vigyázunk lehet ebből egy komolyabb probléma is.

Ebben az időszakban megnő, a kórházba ilyen panaszokkal látogatók száma?

-Nem. Azt kell mondjam ezek a problémák, illetve azok akik ilyen panaszokkal fordulnak hozzánk, nem gyakoribbak mint máskor, hiszen ez egy névnapozáskor is előfordulhat. Ugyanakkor mivel itt több napról beszélünk, nagyobb a valószínűsége, hogy aki ilyen betegséggel küzd, számára megterhelőbb lehet a Karácsony.

A mézeskalács bár nagyon finom, ne vigyük túlzásba Fotó: pixabay.com

A karácsonyi készülődés egy háziasszony számára hatalmas tortúra – legalábbis az engem körülvevő hölgyek ezt mondják. Így amikor a gyengébbik nem tagjai szuperhősöket megszégyenítő ügyességgel, odaadással készülnek a karácsonyra gyakran elfeledkeznek saját magukról, és túlhajtják magukat.

- A háziasszony süt, főz, mos, takarít, hogy az ünnep estéjére minden legyen tökéletes és az ünnep estéjén derül ki az, hogy Ő egyébként fáradt, és már egy hete fáj a hasa és valami nagyon komoly baja van, csak eleddig nem ért rá önmagával foglalkozni és kialakult nála valami komoly probléma.

Szilveszter

A Szilveszter éjszakája, illetve annak megünneplése is számtalan veszélyes szituációt rejt magában, amelyek azonban kis odafigyeléssel – és mértéktartó alkoholfogyasztással – nem duzzadnak olyan mértékű problémává, hogy azok nyomait maradandóan magunkon viseljük.

- Szilveszterkor természetesen van olyan, hogy itt záródik egy-egy buli, a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt. Azonban gyakoribbak azok a sérülések, amiket az emberek józanul nem szednek össze. Itt arra kell gondolni, hogy a fiatalok elindulnak, ráhangolódnak a bulira, isznak és olyan dolgokat tesznek, amiket józanul nem. Ilyenkor sajnos benne van, egy-egy komolyabb zúzódás, esetleg törés lehetősége is.

Ennek egy következő fázisa lehet, hogy ismerősök verekednek össze, nyilván megint az alkohol miatt. Jól érzik magukat, mondanak egy-két olyan dolgot, amit józanul nem tennének, és kész is a baj, egymásnak ugranak.

Ami szintén nagyon veszélyes és ebben az időszakban nagy divatja van, az a tűzijáték és a petárda. Ennek a környezetre gyakorolt hatása sem teljesen jó, illetve minden évben volt olyan, hogy valaki megsérült valamilyen formában. Emellett a kisállatok számára is kellemetlen a petárda és a tűzijáték. Ennek ellenére, mondom még egyszer minden évben valaki bekerül hozzánk, mert összeszedett valamilyen sérülést.

Szilveszterkor is figyeljünk arra, hogy a tűzijáték ne okozzon bajt. Fotó: Shutterstock.com

A Karácsony és a Szilveszter az év talán legjobb, legszebb időszaka. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy ezt az időszakot szeretteink, családunk körében töltsük, ne pedig a sürgősségin valamilyen sérüléssel, betegséggel amit az ünnep hevében szedtünk össze. Ennek érdekében álljon itt néhány tipp, amely segíti a balesetmentes ünneplést.

Tanácsok

  • Akinek gyógyszerre van szüksége mindenképpen az ünnepi időszak előtt szerezze be, és vigye magával, ha vendégségbe megy.
  • Ha idős hozzátartozó érkezik, vagy visszük vendégségbe, győződjünk meg arról, hogy nála vannak a szükséges gyógyszerek.
  • A szabad-forgalmú gyógyszereket (pl. fájdalomcsillapítókat) szintén nem árt, az ünnep előtt beszerezni.
  •  

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!