tizenöt napirendi pont

2018.11.21. 16:00

Tanácskozott a megyei védelmi bizottság

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság dr. Simon László kormánymegbízott elnökletével tartotta novemberi ülését Székesfehérváron, a megyei kormányhivatal Dísztermében.

FMKH

Az eseményen részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, valamint a Honvédelmi Minisztérium Védelmi Igazgatósága, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság képviselője.

Fejér Megyei Védelmi Bizottság – fotós: Tóth Erik

A tanácskozás előtt a megyei védelmi bizottság által tavaly ősszel alapított, a „Fejér Megye Védelméért” emlékplakettet adták át. Szentes László nyugállományú ezredes vehette át a rangos elismerést a védelmi igazgatás területi tervrendszerének kidolgozása, az informatikai rendszer korszerűsítése, Fejér megye lakosainak biztonsága, a veszélyhelyzetek eredményes kezelésére történő felkészülés érdekében hosszú éveken át végzett, kiemelkedő munkája elismeréseként. Az emlékplakettet dr. Simon László, a megyei védelmi bizottság elnöke nyújtotta át.

A testület összesen tizenöt napirendi pontot tárgyalt meg. A téli rendkívüli időjárási helyzetre való felkészülésről és a téli útüzemeltetés feladatairól Szili Gergő, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának osztályvezetője tartott prezentációt. Ezután Magosi Lajos tűzoltó alezredes a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója terjesztett elő két tájékoztatót: előbb az elmúlt három évben a megye területén történt, veszélyes anyaggal kapcsolatos üzemzavarok, szállítási események tapasztalatairól, a megtett katasztrófavédelmi intézkedésekről, majd pedig a belterületi csapadékvíz elvezető árkok, rendszerek és az önkormányzati kezelésű kisvízfolyások karbantartásáról és a vizek kártételeinek megelőzéséről. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója számot adott a megye területén megvalósuló, kiemelt vízjogi engedélyezéssel érintett beruházásokról is, majd Magosi Lajos a gazdák rendkívüli időjárási helyzetek kezelésébe való bevonásáról, illetve a helyes mezőgazdasági gyakorlat alkalmazása által a károk mérséklésének lehetőségeiről terjesztett elő tájékoztatót.

Fejér Megyei Védelmi Bizottság – fotós: Tóth Erik

A „170 éves a Magyar Honvédség” eseménysorozat részeként megrendezett „Kaszárnyafutás” megyei tapasztalatait Tóth Erik alezredes, a megyei védelmi bizottság honvédelmi referense, titkár-helyettes összegezte, aki a Honvédelmi Intézkedési Tervben történt módosításokat is ismertette.

Fejér Megyei Védelmi Bizottság – fotós: Tóth Erik

Az Alapon tartott, októberi megyei nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat tapasztalatait összegezte dr. Bárdos Zoltán mérnök tűzoltó alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára. Ezt követően Szőke Miklós alezredes, a HM védelmi igazgatási főosztályának képviselője két tájékoztatót terjesztett elő: a „Cooperative Support 2018.” Befogadó Nemzeti Támogatás országos módszertani rendszergyakorlat végrehajtásáról szólt, majd a honvédelmet érintő aktuális kérdésekről, köztük a honvédelmi tárca folyamatban lévő átalakításáról, feladat- és hatásköri kérdéseket ismertette. A katonai toborzás aktualitás megyei helyzetéről, valamint a „Feltöltés-2018.” elnevezésű hadkiegészítési rendszergyakorlatról Rátkai István alezredes, az MH 3. Katonai Igazgatási Központ parancsnoka adott tájékoztatást.

A Fejér Megyei Védelmi Bizottság a beszámolókat tudomásul vette, a tájékoztatókat egyhangúlag elfogadta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!