Adony

2020.02.16. 18:00

Szent Orbán 2020-ban – Adony kiváló kirándulási célpont is

Nemcsak emberekről, de olykor közösségekről és szervezetekről is elmondható: jó helyre, szerencsés csillagzat alatt születtek. A Duna-menti Szent Orbán Borrend ilyen.

Sági Zoltán/FMH

Králl István nagymester (áll) jobbján utódja, Schmidt Attila

Fotó: Hankusz Kálmán

Ahogy Borbás Marcsi a Gasztroangyalban Adonyt jellemezte: Magyarország közepén, a Dunától kőhajításnyira, Közép-Európa egyik legnagyobb, hat kilométer hosszan húzódó, ezer pincét számláló pincefalujával, finom borokkal, izgalmas gasztronómiával – e tiszta, virágos város valóban kiváló kirándulási célpont.

A város 2006-ban formálisan is megalakult borrendje a kedvező földrajzi adottságok mellett a római korig visszanyúló, gazdag múltra építkezhetett. Schmidt Attila nagymester 2018 elején került a rend élére, hogy az alapító Králl István örökös tiszteletbeli nagymestertől átvegye a fiatalítás nehéz de szép feladatát.

A 2020-as esztendő sorban a harmadik, amelynek programjait már az újabb generáció szervezi, és elmondható: egyre gazdagabb a kínálat. A legközelebbi program a február 22-i közgyűlés és gazdanap lesz, amelyen Renner László szőlész-borász a 2019-es évjáratot értékeli, Vaszily Zsolt növénydoktor pedig a növények kondícionálásáról és táplálásáról beszél. A február végi és az áprilisi nagytanácsi üléseket követően a kistérségi borversenyt idén Iváncsán rendezik meg, Molnár Tibor polgármester meghívására. A május 23-i Szent Orbán Ünnep a borrend fő ünnepe. Ezt követi június 20-án a nagy koccintás a Szőlőhegyen, majd pedig a Szent Orbán Borrendek Kárpát-medencei, három napos találkozója, június utolsó hétvégéjén.

vezető képünk archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!