készüljön fel

2021.04.13. 07:00

Szél és eső – figyelmeztet az OMSZ

Kellemetlen, egyáltalán nem tavaszias időre számíthatunk kedden – az előrejelzések szerint

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Fotó: Petr Malyshev

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az országban több helyen erős szélre és jelentős mennyiségű csapadékra számíthatunk. Az OMSZ tájékoztatása szerint a Dunántúlon délelőtt egyre nagyobb területen válik viharossá a szél, sőt délutántól már északkeleten is lehetnek viharos lökések. Emiatt citromságra figyelmeztető jelzést adtak ki több megyére, köztük Fejérre is.

A várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t.

Ami az esőt illeti a délutáni órákban intenzív csapadék érkezik, amelyből éjfélig a Dunántúl nagy részén, illetve a Dél-Alföldön területi átlagban többnyire 10-20 mm, a főváros tágabb térségében, az Észak-Alföldön és az Északi-középhegység térségében 20-30 mm csapadék várható, de lokálisan ennél több is hullhat.

Kedden erősen felhős, vagy borult lesz az ég. A hajnali órákban még csak szórványosan, aztán reggeltől sokfelé várható kiadós eső, amit a Dunántúlon – főleg a hegyekben – havas eső válthat fel. A Bakonyban komolyabb vizes hórétegis képződhet. Az északnyugati szél nagy területen lesz erős, a Dunántúlon viharos. 3 és 14 fok közé esik vissza a hőmérséklet – DK-en lesz még 10°C feletti maximum. Markáns lehűlés valószínű. Rosszak lesznek a közlekedés időjárási feltételei: vizes utakra, erős oldalszélre számíthatnak az autósok, ráadásul a szervezetünket erős hidegfronti hatás terheli.

24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat.

Orvosmeteorológia: Erős hidegfronti hatás terheli szervezetünket. Az arra érzékenyeknél a megfigyelések szerint az olyan általános tünetek – mint tartós, migrénes fejfájás, ingerlékenység, alvászavar – mellett várhatóan erősödni fognak a krónikus betegségek tünetei is. A szív-és érrendszeri betegeknél vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet. Az ízületi fájdalmak is felerősödhetnek, valamint a korábbi műtétek és csonttörések helyén fájdalom alakulhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!