ÉLETMENTŐ ÉRZÉKELŐK

2021.10.20. 14:00

Szabó-Bisztricz Anett: Füst és szén-monoxid ellen is fontos a védelem

Az év első kilenc hónapjában összesen 144 otthonban csaptak fel a lángok Fejér megyében. Füstérzékelő készülék egyik ingatlanban sem volt, holott a berendezés – a szén-monoxid-érzékelőhöz hasonlóan – életet menthet.

Héjj Vivien/FMH

20210311 Szeged Hat családnak adott ajándékba szén-monoxid érzékelőt a Csongrád-Csanád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Képen: szénmonoxid vészjelzőt kapott Herczegné Ferenczi Annamária a Csongrád-Csanád megyei Katasztrófavédelemtől. Az ajándékot Debrey Róbert adta át. fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a tűzoltók a lakástüzek során szeptember végéig 9 ember életét mentették meg, 15-en megsérültek, többségük füstmérgezés miatt. A 144 tűzzel érintett otthon közül sajnos egyikben sem volt füstérzékelő. Az országos összesítésből kiderül, hogy azokban a lakásokban, ahol volt ilyen berendezés, nem sérült meg senki, és a tűz is sokkal kisebb volt.

– Ha időben észleljük a tüzet, lehetőségünk van arra, hogy időben kimeneküljünk, értesítsük a tűzoltókat. Elkerülhetők a személyi sérülések és a tragédiák. Olyan eset nem volt, hogy egy füstérzékelővel felszerelt lakásban a füst miatt elhunyt valaki. Mindenképpen életmentő készülék, ezért minden lakásban – a társasházakban is – nagyon fontos az érzékelő felszerelése – mondta Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

– A füstérzékelők utólag is bármikor beszerezhetők, már néhány ezer forintért megvásárolhatók. Az olcsóbb és a drágább készülékek is egyformán hatékonyak, inkább az üzemidő és a szavatossági idő határozza meg az árat. Ezek a készülékek 80 decibelnél is hangosabban sípolnak már a tűz kezdeti szakaszában, így akár az alvó embert is képesek álmukból felébreszteni. Panellakásokban inkább a fő közlekedési útvonalak vagy a hálószobák mennyezetén érdemes elhelyezni a készüléket, ugyanis a füst mindig a mennyezeten telítődik, majd fentről lefelé tölti meg a helyiséget – tette hozzá a szóvivő. Kiemelte, Fehérváron is volt már arra példa, hogy a füstérzékelő életet mentett.

A katasztrófavédelem közleményéből kiderül, az év első kilenc hónapjában Székesfehérváron és Dunaújvárosban, valamint Gárdonyban, Móron, Polgárdiban és Sárkeresztúron kellett legtöbbször beavatkozniuk a tűzoltóknak lakástűznél. A leggyakrabban nyílt láng használata, dohányzás, elektromos meghibásodás, vagy a fűtési rendszer hibái vezettek tűzhöz. Ezek közül 22 lakástűz a kéményben keletkezett, ami azt jelzi, nem mindenki él az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

A lakásokban elhelyezett „három testőr”, a füstérzékelő, a szén-monoxid-érzékelő és egy hat kilogrammos porral oltó készülék életmentő lehet. Ezeket a készülékeket szakember segítsége nélkül, az eszközhöz tartozó leírás alapján bárki beszerelheti otthonába. A szóvivő hozzátette, kis kiterjedésű tűz esetén, ha a saját testi épségünket nem veszélyeztetjük, akár egy felrázott ásványvizes palackkal magunk megkezdhetjük a tűz oltását a szakemberek kiérkezéséig.

Ha megtörtént a baj, a tűzzel érintett helyiség ajtaját lehetőség szerint be kell csukni, ezzel ugyanis megakadályozható a tűz továbbterjedése. A lakásból való kimenekülésnél szintén fontos, hogy a bejárati ajtót minden esetben csukjuk be! Idén szeptember végéig összesen 39 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt. Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál keletkezhet szén-monoxid. Minden olyan fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, amelyik nyílt lánggal működik. Ha nem megfelelő a szellőzés, akár egy kandalló vagy cserépkályha is veszélyes lehet.

– A szén-monoxid-érzékelőt jellemzően a tüzelő- és fűtőberendezéstől másfél méterre, fejmagasságban kell elhelyezni, kerülve a sarkokat. Hálószobában akár az éjjeli szekrényre is tehetjük, a lényeg, hogy mindig fejmagasságban legyen abban a helyiségben, ahol éppen tartózkodunk – tette hozzá Szabó-Bisztricz Anett – tájékoztat a feol.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!