Ha gyümölcsöt használunk, akkor cukorból sokkal kevesebb elegendő

2020.10.08. 11:00

Süthetünk tortát saját kerti zöldségekből is

A kertben megnőtt a sárgarépa, a cékla, cukkini, csicsóka, amelyből egészséges édesség, akár torta is készíthető otthon.

Tóth B. Zsuzsa/VEOL

Egy 26 centiméter átmérőjű tortaformához négy tojást verjünk fel 12–25 deka­gramm cukorral, ízlés szerint. Hozzácsurgatunk két deciliter olívaolajat, ezzel jó krémesre keverjük a nyers tésztát. Beleszitálunk 28 deka­gramm lisztet, egy sütőport, kis vaníliával és fahéjjal, szerecsendióval ízesítjük, majd a durvára reszelt 40–60 dekagramm zöldséget is belekeverjük. Tehetünk bele még durvára vágott diót, mandulát is. Tíz perc alatt megvagyunk az előkészületekkel. Egy óra sütés kell neki 170 fokon, légkeveréssel.

A cukrot lehet pótolni mézzel, gyümölcscukorral. Utóbbiból a cukor mennyiségének a fele elég, de ha biztosak akarunk lenni az ízében, meg is kóstolhatjuk a nyers tésztát. Készülhet csicsókával, cukkinivel vagy sütőtökkel. Utóbbiakkal akár sósan is megsüthetjük. Akkor a cukor helyett egy csapott evőkanálnyi vagy ízlés szerinti mennyiségű sót tegyünk bele, remek borkorcsolya lesz.

Ősszel süthetünk tortát céklával, sárgarépával is Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Veszprémi Napló

Kolbászkarika, pirított szalonna, sajt, pár maréknyi pirított mag ugyancsak jót tesz a tésztának, amit, ha kisült és meghűlt, félbe lehet vágni, és megtölthetjük. Az édeset lekvárral vagy mascarpónés krémmel. Utóbbihoz kis reszelt sárgarépát vagy céklát keverjünk, valamint porcukrot és kis citromlevet. Ezt a tészta tetejére is kenhetjük. A lekvárt kis tálban is adhatjuk a sütemény mellé. A sós tortához kínáljunk fokhagymával vagy fűszerekkel ízesített tejfölt.

Készülhet a torta levendulával és almával is, de jó párosítás a meggy a mákkal, sőt, a répa mellé ugyancsak finom az alma, valamint a csicsóka és a sütőtök mellé szintén. Azt tegyük a tortába, ami éppen érik, illetve van otthon. Ha gyümölcsöt használunk, kevesebb cukor is elég, hiszen a gyümölcs édesíti a tésztát.

A diétázók, gluténérzékenyek kedvéért liszt helyett tehetünk bele teljes kiőrlésű tönkölylisztet, de két-három centtel több olajat adjunk hozzá. Mandulaliszttel, zabpehelyliszttel szintén kiválthatjuk a hagyományos lisztet. Lekvárokkal is tálalhatjuk a süteményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!