veszélyek

2021.04.18. 14:00

Súlyos betegségeket terjeszthet ez a rovar

Ahogy jobb lesz az idő, kezdődik a kullancsszezon is. Nem lehet azonban kiemelni, mely területeken jellemzőbbek a rovarok, a háziállatok közvetítésével akár a lakott területeken is megjelenhetnek, két súlyos betegséget terjesztve.

Kalmár Klaudia/TEOL

Forrás: Shutterstock

A kullancs hazánkban kétféle kór terjesztője. Az agyhártya-, agyvelőgyulladásé, amely alig fél százalékban fordul elő a kullancsokban, valamint a Lyme-kórt okozó baktériumé, amely tizenkét százalékban található meg ezekben a rovarokban. Míg a Lyme-kór ellen nincs oltás, az agyhártyagyulladás ellen védekezhetünk vakcinával.

Mivel főleg erdőkben, bokros, fás, sűrű aljnövényzetű területeken fordulnak elő, Tolna megye egyes részei is veszélyesek. De nemcsak az erdős részeken, hanem akár lakott területeken, parkokban, kertekben is megjelenhetnek, a háziállatok pedig akár a házba is behozhatják ezeket.

A tavaszi hónapok hagyományosan a vérszívók fokozottan aktív időszakának számítanak. Ha kirándulni megyünk, elengedhetetlen a kullancs elleni spray használata és a csipesz, mellyel könnyen eltávolítható. Fontos, ha észrevesszük, merjük eltávolítani a rovart, főleg, ha könnyen hozzáférhető helyen van. A csípést követő első tizenkét órában kerüljön ki a bőrből az állat, mert annyi idő alatt még valószínűleg nem fecskendezi be a kórokozókat a szervezetbe, így mindkét betegség elkerülésére nagy az esély.

– A betegségeknek különböző tünetei vannak. Az agyhártyagyulladás és a Lyme-kór esetében is megfázáshoz hasonló tüneteket fedezhetünk fel, azonban a Lyme-kór esetében a csípés körül egy kokárdaszerű folt kezd el növekedni. Idegrendszeri tünetek jelentkeznek, például aluszékonyság, félrebeszélés. A Lyme-kór antibiotikumos kezeléssel gyógyítható.

Az agyhártyagyulladás ellen védőoltással is védekezhetünk, melyet többször érdemes megismételni. Az oltás nem kötelező, azonban erősen ajánlott gyermekeknek, de felnőtteknek is. Minden esetben a háziorvossal kell konzultálni.

Az oltássorozatot célszerű a kullancsok tavaszi aktivitása előtt, azaz télen, fertőzésveszély-mentes időszakban elkezdeni, de még ilyenkor sem késő.

Az alapimmunizálás három szúrásból áll. Az első adagot követő egy–három hónap múlva kell beadni a másodikat, és ezt követő kilenc-tíz hónap múlva a harmadik oltást – tájékoztatott egy szekszárdi háziorvos.

A mai napig érzi a betegség hatását

– Tizenöt éves gimnazista voltam, amikor egy kullancsot felfedeztem a belső combomon. Sajnos későn vettük ki.

Először azt hittem, minden rendben lesz, volt már kullancsom. Aztán jött egy erősebb fejfájás, belázasodtam. Ekkor még mindig nem gondoltunk rosszra. Majd lebénult az arcom jobb oldala, a számat sem tudtam mozdítani. Kiderült, hogy agyhártyagyulladásom van. Kórházba kerültem és nagyon erős gyógyszereket kaptam.

Sokáig tartott a felépülésem, az idegrendszerem károsodott, hónapokig nem úgy mozgott a szám, ahogy akartam.

Még ma is, hét év elteltével is látom, hogy nem olyan, mint volt. Azóta beoltattam magam – mesélte a bonyhádi Molnár Anna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!