mindenki hazaérjen

2021.11.18. 17:00

Probléma: közeleg a tél megoldás: felkészülni, elkészülni

Az év végéhez közeledve egyre inkább a csapadékos időjárás lesz jellemző, ezáltal az utak csúszóssá válnak, és a látótávolság is lecsökken. A közlekedés valamennyi résztvevője részéről fontos a tudatos felkészülés, a fokozott óvatosság és a figyelem

police.hu

Közlekedésrendészeti Osztály balesetmegelőző megoldásai, hogy elkerülhetők legyenek a közúti közlekedési balesetek, hogy mindenki hazaérjen.

Probléma: Az őszi, téli hónapokban a közúti közlekedési balesetek egyik jellemző oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek.

Megoldás: A mindenkori út- és időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás a közlekedés során.

Probléma: Sötétben, szürkületben, ködben kivilágítatlanul közlekedni.

Megoldás: Lakott területen kívüli útszakaszon gyalogosan mindig viseljünk fényvisszaverő mellényt vagy ruházatot. A sofőrök ellenőrizzék a járművek világítóberendezéseit.

Fotó: police.hu

Probléma: …ha a közúti közlekedési baleseteknél szerepet játszik a jármű rossz műszaki állapota.

Megoldás: Fontos időben elvégezni az autók műszaki ellenőrzését, ami elsősorban az akkumulátor, a futómű, a biztonsági berendezések és tartozékok, a fékek és a világítás állapotának alapos átvizsgálását jelenti. Ne maradjon el az ablaktörlő lapátok, ablakmosó folyadék ellenőrzése, cseréje sem, és gondoskodjunk a jégkaparó és jégoldó spray beszerzéséről is!

Probléma: Télen nyári gumival közlekedni. Megoldás: Télen téli gumival közlekedni.

A téli gumik jobb tapadást biztosítanak, rövidebb fékutat eredményeznek, ezáltal a balesetek könnyebben megelőzhetők. Hidegben a nyári gumik megkeményednek, tapadásuk nem megfelelő, emiatt a száraz felületeken csúsznak, a féktávolság is jelentősen megnő.

Probléma: A nedves, síkos aszfalton megnő a féktávolság, romlik a menetstabilitás. Blokkolásgátló hiányában a kerekek gyorsan megállnak, a jármű kormányozhatatlanná válhat és kisodródhat.

Megoldás: Fut, robog a kicsi kocsi benne ül az Aranyosi….

Aranyosi Péter vezetéstechnikai bemutatóját IDE kattintva nézheti meg újra

Csúszós, jeges úton vezetni, kellő rutin és tudás nélkül korántsem olyan vicces, mint Aranyosi Péter módon gumit cserélni. A két évvel ezelőtt készült videonkból minden kiderül, vizuális tudástárunk most is aktuális, hiszen közleg a tél. Ne feledjék mindannyiunk felelőssége és kötelessége, hogy mindig az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjünk!

… hogy mindenki hazaérjen!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!