Térkép készül

2020.10.15. 19:00

Poloskainvázió „dúl” a megye több településén

„Ülök a kanapén a kilencedik emeleti lakásomban és egy poloska néz velem szembe. Valószínű az erkélyen szárított ruhákkal került be a lakásba”, írta egyik olvasónk. A városi ember el sem tudja képzelni, hogy vidéken, mondjuk Bátaszéken, a tanyán, hány millió poloska borítja be az épület naposabbik oldalát, de ez a helyzet szinte minden vidéki településen, ahol az épület közelében van kiskert, szőlő, gyümölcsös.

Mauthner Ilona

Két hete hirdették meg, hogy elkészítik a Sokk a rovar Facebook-oldalt, olvashatjuk a teol.hu oldalán. Tolna megye biztosan felkerül rá. Ránézésre is taszító bogár a poloska, és idegesítő ahogy a lakásban zümmögve repül. Nem beszélve arról, hogy eltaposva, összenyomva elképesztő bűzt áraszt.

A lakosságot érintő poloskaszezon az őszi napéjegyenlőségre, szeptember utolsó dekádjára, illetve október elejére tehető, ekkor a rovarok megrohamozzák a lakásokat, mondta dr. Vörös Géza agrárszakmérnök, rovarszakértő.

Mezőgazdasági oldalról nézve azonban már javában tart ez a szezon, így a termesztett növényeken, gyümölcsféléken jó ideje találkozni velük. Védekezni, akadályozva a bejutásukat a lakásba csak a passzentos, hézagmentesen felhelyezett szúnyoghálókkal lehetséges – magyarázta a szakember. Ha erre nincs lehetőség, az esti órákban kerülendő az égő villany melletti szellőztetés, ugyanis a fény vonzza a poloskákat is. Vagyis kizárólag a fizikai kizárás marad, ugyanis az elriasztásukra szolgáló anyag vagy eszköz pillanatnyilag még nem ismert.

Természetesen a rovarirtó segít, amennyiben már bejutott a lakásba az állat.

Poloskatérkép készül

Egy-két évtizede még szinte ismeretlenek voltak Magyarországon, mostanra azonban egyre több helyen jelennek meg az invazív címeres poloskák. Megyén belül is van, ahol szinte inváziószerű a jelenlétük kora ősszel, máshol viszont alig találkozni velük. A Sokk a rovar Facebook-oldal éppen ezért most igyekszik felmérni, hogy hol, mennyi és milyen fajta címeres poloska található az országban. Egy kérdőív kitöltésével bárki segíthet a poloskatérkép létrehozásában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!