Móder Rezső tervei alapján készítik el a műveket

2020.08.13. 10:00

Platánokból köztéri alkotások

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Legutóbb április közepén foglalkoztunk azzal a kezdeményezéssel, amelynek célja, hogy új köztéri alkotások készüljenek a Vasmű úti egykori platánsor fáit felhasználva. Az utóbbi hónapok a tervezéssel teltek, a munka pedig már el is kezdődött kedden a DVG Zrt. Papírgyári úti telephelyén. Rohonczi ROHO István képzőművész lapunknak elmondta:

– Alapvetően két fő irányt fogalmaztunk meg az elmúlt időszakban. Móder Rezső, a város emblematikus alkotója, Munkácsy-díjas művész stroke-ot kapott a múlt évben. A felépülése részben sikeres volt, sajnos azonban jobb kezével jelenleg nem képes érdemi alkotómunkát végezni. Hiába az elmúlt évtizedek munkája, a számos hazai és nemzetközi elismerés a város közterületein egyetlen Móder-alkotást sem találunk. Művésztársaimmal, Nemes Ferenccel, Nyitrai Mihállyal és Molnár Jánossal arra gondoltunk, hogy ezúttal mi leszünk „Rezső kezei”, az általa korábban elkészített, az elmúlt napokban véglegesített tervek alapján a kivágott platánsor faanyagából két köztéri munkát is készítünk. Az elképzelések szerint az egyik a Vasmű út és a Kossuth Lajos utca találkozásánál, az Őspatikával szemben kapna helyet, a másik, egy nagyobb léptékű kompozíció pedig a Sándor Frigyes Zeneiskola mellé kerülne.

 

– A kezdeményezést irányító és összefogó Rohonczi István kifejtette, az önkormányzat kész anyagilag is támogatni a projektet, a pontos részletekről a közgyűlés dönt majd, emellett várják helyi vállalkozók támogatását, felajánlásait is. – A faanyagok megmunkálása kedden kezdődött, az említett alkotók a következő egy hétben a DVG telephelyén dolgoznak, egyeztetve az elképzeléseket Móderrel. Szeretnénk, ha a zeneiskola mellé tervezett alkotást október 1-jén, a zene világnapján már felavathatnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!