Éjjel zúdult rájuk

2021.07.21. 10:00

Olvasónk arról számolt be, hogy sokan el sem tudtak menekülni a természeti csapás elől

Egy kedves olvasónk és családja 2014-ben Dunaújvárosból Németországba költözött, a luxemburgi határ mellé. Ott élnek, ahol az elmúlt időszak tragikus áradása először jelentkezett.

Kállai Félix

Mindenki látta azokat a sokkoló képeket és videókat, amelyek megmutatták az áradások erejét. Olvasónk most a személyesen is megélt-átélt történésekről számolt be lapunknak:

– Nemcsak mi, hanem az idősek sem láttak még ehhez hasonlót. Ők a háború borzalmait tudták példaként felhozni, ami ekkora pusztítást és rombolást tudott okozni. Mi szerencsések vagyunk, mert körülbelül tíz kilométerre élünk az áradás helyszínétől, de több ismerősünket is érintette az árvíz. A Kyll folyó keskeny medre hamar megtelt a folyamatos esőzések miatt, és kiáradt a medréből, elöntve Trier Ehrang települést. Olyan hatalmas volt az ár, hogy az első emeletnél, sőt, volt ahol magasabban is zúdult a víztömeg.

A tragédiában hatalmas az összefogás, segítenek egymásnak az emberek

Ismerősünknek el kellett hagynia a lakását, oda már nem költözhetnek vissza, hiszen az épület teljesen átnedvesedett. Kárfelmérők járják az utcákat, házanként vizsgálják meg az épületeket. A házak állagától függően költözhetnek vissza a lakók, vagy maradnak az ideiglenes szálláshelyeken. Van, aki mindenét elvesztette, ráadásul az időseknek már nincs lehetőségük újraépíteni az életüket. A tragédia viszont példás összefogást hozott. Az emberek nem nézik, kiről van szó, ha bajba jutott, mennek segíteni kétkezi munkával is, de adományokkal is támogatják a rászorulókat. Ha lehet ezt mondani, aki segítségre szorul, még szerencsésebb, hiszen sok halottja van az áradásnak. Éjjel tört rájuk a vízözön, és olyan hirtelen, nagy erővel zúdult le a hegyről, hogy sokak el sem tudtak menekülni. Tudok olyan intézetről, ahol mozgáskorlátozott emberek voltak, közülük tizenhárom veszítette életét. Mi, akik megúsztuk, hálásak lehetünk ezért, és nincs más dolgunk, mint segítsünk az embereknek, akik kevésbé voltak szerencsések.

Másik kedves olvasónk, aki az alábi videó és képek helyszínén lakik, elmondta, hogy katasztrófális a helyzet, aki nem látja, el sem tudja képzelni a helyzetet. Még a képek sem adják vissza. Nincs áram, nincs víz, ezért egy másik magyar családnál tisztálkodnak, hozzák és viszik őket az 50 km-es távolságra. Az emberek és a segélyszervezetek is segítenek, de nagy a baj. Ők elveszítették mindenüket, el kell hagyniuk a házat, ahol éltek és máshova kell költözniük. Fél évig is eltarthat a helyreállítás.

Fotó: olvasói
Fotó: olvasói
Fotó: olvasói

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!