aki újraélesztéssel kísérletezik, csak segíteni tud

2019.10.17. 18:00

Nyitott nap a dunaújvárosi mentőállomáson

Az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából az Országos Mentőszolgálat valamennyi állomásán nyitott napot tartott a dunaújvárosi mentőállomáson is.

Tóth Alexandra

2019.10.16. Az újraélesztés nemzetközi napja Dunaújváros mentőállomás Fotón: Feth Kata a Vöröskereszt Dunaújvárosi Szervezetének főtitkára, Kovalcsik Milán a mentőállomás munkatársa Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Városunkban a szakemberek készséggel fogadták azokat az érdeklődőket, akik szeretnék elsajátítani az újraélesztés technikáját, vagy felfrissíteni a már meglévő ismereteiket.

A Vöröskereszt dunaújvárosi szövetségének elnöke, Feth Katalin elmondta, óriási szükség van a civil segítségnyújtókra, hiszen Dunaújvárosban is számos olyan eset történt már, ahol életet mentettek az amatőr újraélesztők. Hangsúlyozta, aki ismeri az alapszintű újraélesztés technikáját, az ne ijedjen meg éles helyzetben, hiszen csak segíteni tud az illetőn, ártani neki nem. Az sem probléma, ha valaki valmilyen oknál fogva (vér, hányadék a szájban, higiénés problémák) nem szeretne befúvást alkalmazni, a mellkaskompresszió a kulcsfontosságú, hiszen elméletileg van annyi oxigén az ember vérében, ami keringtetés mellett 15 percig elegendő – tette hozzá Kovalcsik Milán, a mentőállomás egyik dolgozója.

Szakemberek mutatják be a babán az újraélesztés folyamatát a mentőállomáson Fotó: Zsedrovits ENikő/DUnaújvárosi Hírlap

Feth Katalin hozzátette, a nap nem csak a babán történő gyakorlásról szólt. Bemutattak egy nagyon hasznos telefonos applikációt is, a Szív Cityt. A felhasználók automatikusan bekerülnek egy rendszerbe, amelyen keresztül, ha 500 méteres körzetükben történik szívleállás, amihez mentőt riasztanak, arról ők is kapnak egy értesítést, így lehetőségük van a segítségnyújtásra még a mentő megérkezése előtt. – Itt az időfaktor a legfontosabb tényező – erősítette meg Katalin. Ha időben érkezik a segítség, nagyságrendekkel nő a túlélés esélye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!