tanácsok

2021.06.20. 13:00

Nyár, biztonság, vízpart

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a nyári szünidő beköszöntével az áldozattá válás megelőzését segítő alábbi tanácsokkal hívja fel a szülők és a gyermekek figyelmét. Kérjük, fogadják meg azokat!

police.hu

A gyerekekre a nyári időszakban leselkedik a legtöbb veszély, ekkor történik a legtöbb baleset is. A diákok többsége önállóan vesz részt majd a közlekedésben, és felügyelet nélkül marad otthon. Ilyenkor önfeledtebbek, sokszor figyelmetlenebbek. Különösen fontos, hogy a szülők felelősen döntsenek abban a kérdésben, mikor hagyhatják egyedül egész napra gyermekeiket, milyen járművel, hová engedik el őket. Kérjük a szülőket, hogy törekedjenek otthon a megfelelő bizalmi légkör megteremtésére és fenntartására, hogy a gyermek merje elmondani, ha bajba került. Magyarázzák el csemetéiknek az alapvető szabályokat, amelyeket otthon be kell tartani és a közlekedés során alkalmaznia kell:

  • Idegeneket ne engedjenek be a lakásba, az utcán pedig ne álljanak szóba ismeretlennel! Veszély esetén haladéktalanul hívják a szüleiket, vagy a 112-es segélyhívó számot.
  • A nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, szórakozni, ahová a szülők elengedték őket. Minél többen vannak együtt, egy helyen, annál védettebbek a gyermekek. Tanácsos megbeszélni, hogy milyen időpontra érjenek haza, és ha valami közbejönne, arról értesítsék szüleiket.
  • Online térben idegennel ne társalogjanak, és idegent ne jelöljenek vissza! Ne töltsenek fel magukról érzékeny képeket, adatokat!
  • Gyalogosként mindig a járdán közlekedjenek, annak is a belső oldalán, az úttesten való áthaladáshoz pedig vegyék igénybe a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket.
  • Csak megfelelő műszaki állapotú, és a kötelező tartozékokkal felszerelt kerékpárral induljanak el otthonról! Kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt mindig szálljanak le a kétkerekűről, tolják át az úttest túloldalára!
  • A strandokon és természetes vízparton tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat! Értéktárgyakat lehetőség szerint ne vigyenek magukkal, készpénzt pedig csak annyit, ami feltétlenül szükséges lesz! A kulcsokat, iratokat, értékeket helyezzék el biztonságos értékmegőrzőben!
  • A kamaszok tájékozódjanak a vízterület sajátosságairól, a várható időjárásról és a segélykérés módjáról!
  • Felhevült testtel soha ne ugorjanak vízbe!
  • Rendezvényeken, fesztiválokon utasítsák el, ha bárki kábító hatású vagy illegális szert kínál, erről értesítsék a biztonsági személyzetet, illetve hagyják el a társaságot!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!