2021.08.16. 16:00
Nem szabad vásárra vinni a bőrünket
Forrás: Shutterstock
– Amikor süt a nap, nemcsak látható fény, hanem ultraviola-sugárzás is érkezik a földre, és bár ezt a szemünk nem érzékeli, jelentős hatást gyakorol ránk – olvasható egy lapunkban korábban megjelent összeállításban. – A káros UV-sugarak 98 százalékát az ózonréteg és a légkör szerencsére visszaveri, ám a maradék 2 százalékot jelentő UV-A-, és UV-B-sugárzások együttesen állnak a bőrkárosodás és gyakran a bőrrák kialakulásának hátterében. (…) Sokan azt hiszik, hogy az árnyékban teljes biztonságban vannak, pedig a napsugarak indirekt módon itt is hatnak. A fényvédő krémek nélkülözhetetlenek az egész szezonban, ugyanakkor a sárgarépa, a kaliforniai paprika, a paradicsom, a sárgabarack, a dinnye, a sóska, a spenót és a brokkoli rendszeres fogyasztása tovább fokozza a bőr védekezőképességét. A zöldségekben és gyümölcsökben lévő béta-karotin a bőr megóvásáért felelős A-vitamin előanyaga, antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a napozás közben nagyobb mértékben képződő, úgynevezett szabad gyökök semlegesítéséhez.