Szeretnék a lakosságot is bevonni a köz virágosításába

2020.06.10. 08:00

Munkában a köz kertészkedői

A település több központi részén is látványos kert­építő munkák folytak az elmúlt időszakban.

Török Tímea

A közkertészet a szomszédos Rácalmáson nagyon jól működik, ahol egymást érik a kisváros főutcáit övező lakossági csoportok és civil közösségek által ápolt csodaszép kertecskék. Bár a kulcsi szoborpark növényzetének fenntartási munkái folyamatosan haladtak a járványhelyzet idején is, hála a Vidám Emberek elnevezésű közösség elkötelezett tagjainak. De követőik a közösségi helyek virágosításában egyenlőre Kulcson kevéssé akadtak.

Helyi vállalkozók és a közelben lakók is csatlakoztak
Török Tímea

A rácalmási példa alapján Kulcson is szeretnék bevonni a lakosságot a közösségi helyek virágosításába is. Ezért a hivatali épületek előtti parkot egy önkormányzati képviselői csoport fogadta örökbe. Így nagy lelkesedéssel készült a Kossuth szobornál a virágosítás. A részt vevő képviselők úgy döntöttek, hogy a pandémia idején a tiszteletdíjukról nem lemondanak, hanem a kulcsiak számára hasznos ügy megvalósításához ajánlják fel. Nagy Anita önkormányzati képviselőtől kapott információink alapján várhatóan két havi képviselői apanázsukból létrehozott pénzügyi alap fedezi majd az akciót.

A képviselők által beültetett kertet most már évelő növények díszítik. Így hortenzia, levendula, parkrózsa és ahogy a köznyelv emlegeti, kannavirág is került a beültetett növények közé. A gazirtás elkerülése érdekében a képviselői kertbe geotex­tilt használtak, amelyet a végén az össz­hatás szempontjából meghatározó rusztikus kőszórással takartak el. A képviselői csoport tagjai a közösségi média posztjában mondtak köszönetet minden segítő közreműködőnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!