Mit csinál a könyvtáros olvasók nélkül?

2020.04.15. 16:00

Most virtuális térbe költözve

Tegnap volt a könyvtárosok világnapja, amit két nagy szervezet, az Amerikai Könyvtárak Szövetsége és a Könyvtári Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége kezdeményezett. Célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvtárak és könyvtárosok nyújtotta értékekre.

Jakab Klára

Bár most a könyvtár is határozatlan ideig zárva van, de virtuális kapuja nyitva áll! Honlapjukon, a Facebookon, a YouTube csatornájukon várják a látogatókat. Online szolgáltatásaik folyamatosan bővülő tartalmakkal jelennek meg. Lépjünk be a virtuális kapun, és ismerkedjünk meg – Tóth Éva intézményvezető segítségével – a könyvtár internetes arculatával. A főoldalon városi híreket, könyvajánlókat, évfordulós összeállításokat találhatunk. A könyvtári állományról tájékoztató katalógust folyamatosan építik, készülnek egy új integrált rendszer bevezetésére, s dolgoznak a háttérmunkákon (tesztelés, ellenőrzés, bibliográfiai javítások).

Helyismereti gyűjtemények

A Műelemzések adatbázisba irodalmi művekről szóló tanulmányokat, kritikákat dolgoznak fel. Az Intercisától Dunaújvárosig menüpont alatt a Hely­ismereti adatbázisban a városra vonatkozó irodalmat gyűjtötték össze. Várostörténeti kronológiát állítottak össze, a „Hírünk, nevünk messze száll” cím alatt a város híres szülötteiről találni anyagokat. A Képtárba intézmények, közterek, képzőművészeti alkotások képeit töltötték fel. Itt található a Dunaújvárosi Hírlap fotóarchívumának anyaga, a sportfotó-gyűjtemény és a Virtuális Múzeum városi ereklyéket megörökítő kép­anyaga is. A helyi újságok digitalizált oldalai 1951-től 2004-ig böngészhetőek, a cikkeket otthonról bárki elérheti. Dolgoznak a médiatáron, amin keresztül a helyi televízió 1985–2004 közötti digitalizált műsorai lesznek elérhetőek. Az adatbázis egyelőre még nem látható, bemutatását az országos könyvtári napok keretében – októberre tervezik.

Médiatár – feltöltés alatt

A gyermekeknek külön gyermekkönyvtári portált üzemeltetnek, emellett jelen vannak a közösségi médiában, a Facebookon, a Moly.hu portálon. A könyvtár honlapjára, Facebook oldalára, Youtube csatornájára gyermekeknek szóló tartalmakat: meséket, verseket töltenek fel. A szülőknek ötleteket adnak otthoni játékhoz is kreatív tevékenységhez.

A tanuláshoz, szabadidős tevékenységhez hasznos linkeket kínálnak

Évfordulóra készülve

Természetesen a felnőtteknek is kínálnak az előbbiekben említett adatbázisok építése során fellelt érdekes, izgalmas témákról információkat. Válogatást készítenek irodalmi, filmművészeti lapok cikkeiből; Dunaújváros építésének 70. évfordulójához kapcsolódva pedig kiemelt figyelmet fordítanak a helyi információk megosztására (évfordulók, események, személyek, képek, tv-műsorok, újságcikkek). Helyismereti kvízt, könyvtári találós kérdéseket szerkesztenek. Elhalasztott várostörténeti elő­adás-sorozatuk egyes részeihez információs híranyagokat állítanak össze.

Marcsi néni meséi most is lekötik a gyerekeket Fotó: Jakab Klára/Dunaújvárosi Hírlap

Most, hogy az intézményt nem látogatják az olvasók, marketingtervet dolgoznak ki a fiatalok könyvtári jelenlétének erősítésére, a könyvtári iskolai közösségi szolgálat bővítésére és népszerűsítésére. Készítenek könyvajánlókat, idézetgyűjteményeket, ezekbe majd az olvasók bevonását is tervezik az Olvastam, tetszett, ajánlom szlogen alapján.

Elmaradt, elhalasztott rendezvényeik „pótlására” korábbi programjaik felvételeiből válogattak. Így Farkas Erik és ifj. Pálfalvi János költészetnapi fellépése helyett a virtuálisan hozzájuk betérő látogatók megnézhetnek korábbi évekből származó felvételeket: például a Viadana Kamarakórus, a Quintia, a Kákics vagy a Garabonciás együttes költészetnapi, a könyvtárban adott koncertjét. Mindezzel azt kívánják hirdetni, hogy a könyvtár a virtuális térben is a hiteles információ, a kultúra és a helyi közösség találkozásának színtere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!