Karácsonyi kvíz! Tesztelje tudását!

2020.12.25. 07:30

Mit ünneplünk december 25-én?

Az ünnepek alatt indult sorozatunkban minden nap, az adott dátumhoz köthető érdekességekről tájékoztatjuk olvasóinkat,remélhetőleg szórakoztató (kvíz) formájában.

duol.hu

Forrás: illusztráció

Fotó: shutterstock

A Karácsony az egyik legszentebb ünnep, politikai-vallási hovatartozástól függetlenül. Az idei évben azonban ez az ünnep sem telhet a megszokott formájában, ugyanis szinte teljes egészében a Covid19-járvány miatti korlátozások jegyében telt és telik jelenleg is.

Az ünnepek alatt indított kvíz sorozatunkban igyekszünk érdekességekkel szolgálni az ünnep egy-egy napjáról, mindíg az adott dátumhoz köthetően. Most december 25. van soron. Mi történt 800 éve ezen a napon? Milyen névnapot ünneplünk? Mely hírességek születtek ekkor? Alábbi kvízünkből kiderül. ( az alábbi két oldal böngészése, sokat segít a teszt helyes kitöltésében)

1.
Az ókorban a Római Birodalom idején, hogyan nevezték a december 17-25 közti időszakot?
2.
Mikor nyilvánították ünneppé a karácsonyt?
3.
"Kiskarácsony, Nagykarácsony" - szól a népszerű dal. Melyik napot takarja a "nagykarácsony" kifejezés?
4.
Melyik nemzet ünnepéhez tartozik a "királynő karácsonyi beszéde"?
5.
Melyik országban nem munkaszüneti nap december 25.?
6.
Mikor volt az első dokumentált karácsonyi mise?
7.
Egy híres angol fizikus, matematikus, csillagász született december 25-én. Ki volt ő?
8.
Egy méltán híres, Jászai Mari-díjas színésznő is ezen a napon született, és 40 évvel később születésnapján önkezével vetett véget életének. Szécsi Pál nagy szerelme volt. Ki volt ő?

Boldog karácsonyt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!