szorongás

2018.12.24. 08:34

Mit tehetünk, ha karácsonykor egyedül vagyunk?

A karácsonyi ünnepek a társadalmi elvárások nyomására sok embernek, főként az egyedülállóknak nem örömforrás, hanem éppen ellenkezőleg, a szorongás és a depresszió időszaka. Mit lehet vajon ilyenkor tenni?

Borsányi Bea/FMH

Óraátállítás után többen panaszkodnak például fejfájásra, rossz közérzetre Fotó: Shutterstock

A pszichológus szerint, ha valaki úgy érzi, csak akkor értékes, ha párja, gyereke van, ezzel olyan nyomás alá helyezi saját magát, amelynek következtében előbb-utóbb depressziós, szorongásos tüneteket produkálhat. Nyilván nem segít az egyedülállóknak ebben az időszakban az sem, hogy november eleje óta szinte mindenhol szembejön velünk a karácsony, a reklámokban, internetes oldalakon boldog, nagy családokat, meghitt pillanatokat, az ajándékozás örömét látjuk. Az egyedülállók ebben a helyzetben hajlamosak irreálisan értékelni magukat és helyzetüket. Mit tehetünk, hogy eltereljük a figyelmünket, hogy ne tegyük ki magunkat a felénk sugárzott társadalmi nyomásnak? Hívhatunk például vendégeket, akik hozzánk hasonló cipőben járnak. Egy jó társaság nemcsak a saját, de mások rossz kedélyét is jobbá teheti. Kiváló antidepresszáns a mozgás. Menjünk kirándulni, sétálni, a friss levegő, a természet szépsége csodákat tehet! De ha végképp úgy érzi, semmi sem segít, enyhe depressziós tünetekre szedhet orbáncfűtartalmú készítményeket, teát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!