tesztelje tudását

2021.05.18. 07:00

Mindent tud rólunk az internet, na és mit tudunk az internetről?

Május 18. a múzeumok nemzetközi napja mellett az internet napja is egyben. Ezúttal a világhálóról kérdezzük olvasóinkat.

duol.hu

Shocked and surprised boy on the internet with laptop computer concept for amazement, astonishment,

Magyarország 1991-ben csatlakozott az internethez. Nem túlzás azt állítani, hogy azóta eltelt 30 évben – boldog kerek születésnapot internet, menj és házasodj meg – a mindennapjaink részévé vált, sőt megkockáztatom a „nélkülözhetetlen” jelző hozzáadását a szószerkezethez.

Az okostelefonok térnyerésével, a szolgáltatók az alapnál is alapabb felszerelésként tekintenek az előfizetések esetében a több gigabyte-os, sőt korlátlan adatforgalomra. Így nincs kifogás, mindig minden körülmények között online lehetünk, megoszthatjuk, hol, mikor, kivel, mit, hogyan csinálunk, vagy szeretnénk csinálni, akkorára növelve ezzel digitális lábnyomunkat, hogy azt a Perseverance Mars-járó is hibátlanul észlelje.

Természetesen nem akarok álszentnek tűnni, hiszen én is napi szinten használom – és áldom – az internet adta lehetőségeket, asztali számítógépen, laptopon, vagy éppen az okostelefonon. Sőt, ez a cikk nem is azért íródott, hogy érveljek az internethasználat ellen, vagy mellette. A kérdés azonban felmerül:

Az előbb már említett digitális lábnyomnak köszönhetően az internet szinte mindent tud rólunk, mi mennyit tudunk róla? (segítség a kvíz helyes megválaszolásához)

1.
Érdekesség, hogy csak Magyarországon tartják ezen a napon az internet napját. A világ többi részén az információs társadalom világnapjának részeként tartják számon. Melyik nap ez?
2.
Mikor csatlakozott Magyarország az internethez?
3.
Mikor kezdeményezte a Nemzetközi Távközlési Egyesület, hogy legyen világnapja az internetnek?
4.
Mit tartanak a kezdeményezés céljának?
5.
Mikor találták fel az első elektronikus levelezőprogramot, az e-mailt?
6.
Mit jelent a WorldWideWeb kifejezés?
7.
Igaz vagy hamis? A levélforgalomban a spam felülmúlja a legális küldeményeket.
8.
Hihetetlen, de az internetnek van védőszentje, mégpedig 1999 óta. Ki ő?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!