jogi kérdés

2021.05.20. 16:00

Milyen módon örökölhet az élettárs?

Örökléssel az élete során szinte mindenki találkozik. Leggyakrabban a fájdalmas eljárás mindenféle bonyodalom nélkül lezajlik, a törvényes vagy a végrendeleti örökösök megszerzik a hagyatékot– tájékoztatott dr. Pesthy Gergely szekszárdi ügyvéd.

teol.hu

Forrás: Shutterstock

– Az öröklés leggyakoribb esete a törvényes öröklés, amikor az örökhagyó nem hagy hátra végintézkedést. Ez esetben elsősorban a gyermekek örökölnek egyenlő részeket. Ha az örökhagyónak volt házastársa, akkor őt egy további gyermekként kell számításba venni. A gyerekrészen felül a túlélő házastárs haszonélvezeti jogot (korábban özvegyi jognak hívták) örököl a közösen használt lakáson.

Ha az örökhagyónak nincs gyermeke, akkor a házastárs és a szülő speciális módon örököl. A közösen használt lakás és felszerelési tárgyai a túlélő házastársé lesznek, a többi vagyonon pedig fele-fele arányban osztozik a házastárs és a szülők. Ha az örökhagyó szülei nem élnek, és nincs leszármazója sem, akkor a túlélő házastárs örököl mindent.

A házasság fennállása nem jelenti mindig a házastárs öröklését. Nem ritkán fordul elő olyan eset, hogy a házasság megromlott, és a házastársak külön élnek. Ha a felek házasságát már nem lehetett helyrehozni, akkor a túlélő házastárs nem örökölhet. Ez a gyakorlatban vitára adhat okot, ami akár hosszan elhúzódó, költséges pereskedéssel is járhat.

Az élettárs öröklésére azonban a törvény szabályai szerint nincs lehetőség, a felek hiába éltek együtt akár évtizedeket is, a túlélő élettárs nem jogosult a hagyatékból semekkora részre. Ha az élettársak egymásról a haláluk esetére is gondoskodni kívánnak, akkor végrendelkezniük kell, vagy más szerződéssel kell a vagyonuk egy részét vagy az egészét átruházni.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!