hangzás és zenei játék

2021.06.22. 16:00

Megszületett Paul McCartney, a Beatles együttes frontembere

Akárcsak a Beatles többi tagja, Paul McCartney is az angliai Liverpoolban született, mégpedig a második világháború kellős közepén, 1942. június 18-án.

Farkas Lajos

Történelem – A világhírű énekes, dalszövegíró, zeneszerző és producer elsősorban a Beatles tagjaként ismert, de méltán mondhatjuk a XX. és a XXI. század egyik legnagyobb zenei ikonjának, például csak az Amerikai Egyesült Államokban 29 listavezető kislemezével ő tartja a rekordot. Ebből 20 a Beatles nevéhez fűződik, a többit a Wings tagjaként, illetve szólókarrierje során adott ki.

Pályafutása alatt több mint 500 millió lemezt adott el szerte a világon. 1997-ben Erzsébet brit uralkodó lovaggá ütötte, 21 alkalommal kapott Grammy-díjat, továbbá kétszer beiktatták a Rock & Roll Hírességek Csarnokába. Azt a hatást, amit a Beatles tett a nyugati társadalmakban, sem előttük, sem utánuk senki nem tudta elérni és megismételni. Valóságos üstökösként robbantak be, zenéjük forradalmi változást idézett elő nemcsak a popzenében, hanem az egyetemes zenei éltben is. A The Beatles angol beatzenekar volt a popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb zenekara, amely világszerte több mint 1,5 milliárd lemezt adott el, többet, mint bármely más együttes. A Beatles több eladási rekordot is felállított, és több mint ötven Top 40-es kislemezük jelent meg. Az első brit zenekar volt, amely folyamatos népszerűségre tett szert az Amerikai Egyesült Államokban, 27-szer volt leghallgatottabb együttes az új kontinensen, nem véletlen, hogy az USA-ban a XX. század legsikeresebb zenekarának választották. A Beatles az egyetlen, amely ötször szerepelt az Egyesült Királyság 100 legsikeresebb kislemezének listáján. Rajtuk kívül egyetlen előadó sem szerepelt kettőnél több számmal rajta.

A Beatles 1965-ben – balról John Lennon, Ringo Starr, Paul McCartney és George Harrison Fotó: FARABOLA/LEEMAGE

Paul McCartney a Beatles 1970-es feloszlása után is sikeres művész maradt, annak ellenére, hogy több média felrótta neki, hogy nagyon is régimódi. Gyakran fest is a zenélés mellett, de önálló tárlattal még nem mutatkozott be. Lelkes híve a vegetarianizmusnak, támogat több állatvédő szervezetet, illetve komoly összegekkel segíti a világ bármely részén a különböző háborúkban elhelyezett taposóaknák felszedésére irányuló kezdeményezéseket.

Apja támogatta

Édesapja, Jim McCartney egy tánczenekar vezetője és autodidakta zongorista volt, látta a tehetséget fiában, ezért egy trombitát vásárolt Paulnak, de a gyermek száján egy gyógyulni nem akaró heg képződött, így abbahagyta a trombitálást, de a zene iránti rajongása töretlen maradt. Édesanyja, Mary Mohin McCartney nővérként dolgozott, de 1956. október 31-én mellrákban meghalt, ez a tragédia életre szóló hatást gyakorolt a tinédzserre. Nemsokára találkozott ­John Lennonnal, aki szintén fiatalon veszítette el édesanyját. (Lennon anyját egy szolgálaton kívüli részeg rendőr halálra gázolta, fiának kellett azonosítania a holtestet.) A családi tragédiák kapcsán a két fiatalember között gyorsan kialakult egy komoly barátság, amiből szoros munkakapcsolat lett. Miután kis kitérővel megalakították a később világhírű Beatles együttest, Paul Lennonnal együtt írta a dalok szövegeit. Egy korai egyezség alapján, ha bármelyikük is írt egy dalt, annak szerzőjeként a Lennon-McCartney nevet kellett feltüntetni, ezt Lennon találta ki. Paul McCartney balkezes volt, így vált korának legismertebb balkezes basszusgitárosává, a hangszert kiemelte a homályból és vezető szerepet adott neki. Ezzel egy új zenei stílust hozott létre, ami később több előadót is inspirált.

Nagy figyelmet fordított a hangzás és a zenei játék együttes hatására, folyamatosan azon dolgozott, hogy minél tökéletesebb stúdiókban alkossák meg első számaikat.

A Beatles mindent vitt

A később világhírű együttes legkorábbi szerzeményei rock and roll és néha balladák voltak. Az évek során zeneszerzőkként és előadókként is egyre összetettebbé váltak. Rengeteg stílust kipróbáltak, többször többet egybe is olvasztottak. A számtalan stílus ellenére dalaik védjegye az ének és a vokál (kísérő és háttérénekesek) minősége volt. A pop és rock mellett folk, country, rockabilly, blues, soul, doo-wop és sok más is vegyült zenéjükbe, több zenei irányzatnak voltak úttörői. Paul McCartney zongorán és basszusgitáron játszott, továbbá énekelt, csak úgy, mint John Lennon, a szólógitáros George Harrison, a dobos pedig Ringo Starr volt.

A mai szintetizátor elődeit és a különféle elektronikus effektek meghonosítását a zenében ők használták először, például a visszafordítva lejátszott hangszalagokkal olyan hangzásvilágot hoztak létre, ami az akkori technikai körülményekhez képest teljesen újnak hatott. Az együttes tagjai írták a dalaikat, ők illesztették a szöveghez a megfelelő zenét, feszegették a stúdiók felvételi lehetőségeinek határait, minden lemezük új, addig példa nélküli hangzásvilágot ért el, és mindezekkel hatalmas befolyást gyakoroltak a rockzenére. Zenéjük igazi erejét ­John Lennon és Paul McCartney kontrasztos stílusa adta. Lennon számai az akkori ízlésnek túl skizofrének voltak, még McCartney albuma pedig túl lágynak ígérkezett. Mikor a két stílust kombinálták, a dalok kiegyensúlyozták egymást és meghozta a sikert. A Beatles későbbi zenéjében a dalok üteme lelassul, rendszerint nagyobb szerep jut a dallamnak és a hangszerelésnek, mint a ritmusnak. Voltak, akik ellenezték és lenézték őket, mint például Frank Sinatra, aki az együttes tagjait faragatlannak, zenéjüket pedig minősíthetetlennek tartotta. Sokan kritizálták őket az akkor botrányosnak tartott hosszú hajukat illetően, de a világ fokozatosan befogadta és megszerette a liverpooli fiúkat. Utolsó hivatalos koncertjüket nagyközönség előtt, San Franciscóban adták 1966. augusztus 29-én. Időközben megromlott a kapcsolat Lennon és McCartney között, ami az együttes széteséséhez vezetett 1970-ben. A két nagyszerű zenész, csak nem sokkal Lennon halála előtt békült ki egymással. Jelenleg az egykori Beatles-tagok közül Ringo Starr és Paul McCartney van az élők sorában. John Lennon 1980-ban egy merénylet áldozata lett, George Harrison pedig 58 éves korában egy Los Angeles-i klinikán hunyt el 2001-ben.

Paul folytatta

1969. március 12-én megnősült, feleségül vette Linda Eastman amerikai fényképészt, akitől három gyermeke született. Boldog házasságban éltek egészen 1998-ig, amikor is Linda Paul édes­anyjához hasonlóan mellrákban elhunyt. A Beatles feloszlása után Paul McCartney elindította a szólókarrierjét a „McCartney” című albummal, ő játszott az összes hangszeren és közben énekelt, sokan, többek között Lennon is nagyon unalmasnak tartotta számait. A kritikák ellenére a közönség egy részénél sikert ért el. Ragaszkodott ahhoz, hogy feleségét, Lindát is bevonja a zenéjébe, az asszony eleinte ellenkezett, mert nem érezte magát elég tehetségesnek, amit többen is alátámasztottak, de Paul népszerűsége minden akadályt legyőzött. Linda így McCartney együttesének egyik fontos tagja lett, és valóságos múzsaként funkcionált a későbbiek során, sokak szerint ugyanazt a szerepet töltötte be, mint Yoko Ono John Lennon életében.

McCartney balkezes volt, így lett a legismertebb balkezes basszusgitáros

Wings (Szárnyak) néven Paul McCartney 1971-ben megalakította saját rockegyüttesét, amely angol és amerikai származású tagokból állt. A bizonytalan indulás és a sok személyi változás ellenére az együttes sikeres volt, elsősorban Paulnak köszönhetően. A Wings 1980-ban feloszlott, McCartney kábítószerbotrányba is keveredett, majd bekövetkezett Lennon meggyilkolása, amit hatalmas sokként élt meg. A nehézségek ellenére folytatta a munkát, kiadta McCartney II albumát, ami nagy sikert hozott számára, Nagy-Britanniában rögtön a listák élére került. 1989-ben és 1990-ben világ körüli turnéra indult, ezeken a koncerteken már több Beatles-számot is előadott, óriási sikerrel, a stadionok zsúfolásig megteltek, a jegyeket már hónapokkal a koncert előtt elkapkodták. Közben a stúdiókban rengeteget dolgozott, több művészeti irányzatot is kipróbált, nem hiába nevezték „munkamániásnak”.

Neve fogalommá vált

A kilencvenes években folytatta fellépéssorozatát, minden szereplését hatalmas érdeklődés övezte, de szüntelenül azon fáradozott, hogy még tökéletesebb zenét alkosson. Számos elismerésben részesült, a világ szinte minden táján elismerően nyilatkoztak róla és zenei tehetségéről. 2002-ben újranősült, de a Heather Mills-szel kötött házassága négy év után zátonyra futott. Egy gyermekük született, a válás után a feleség 125 millió angol fontot követelt Paultól, de a bíróság csak 24,3 milliót ítélt meg neki. 2011. október 9-én Paul feleségül vette a nála 18 évvel fiatalabb Nancy Shevellt a londoni Westminster kerület tanácsi házasságkötő termében, ugyanott, ahol először nősült. Az esküvőt John Lennon születésnapján tartották. Közben több nagy- és kislemezt adott ki, tovább turnézott világszerte, sikert sikerre halmozott, fellépett II. Erzsébet brit királynő gyémántjubileumi ünnepségén, valamint a londoni olimpia nyitógáláján. 2017 márciusában, négy évvel New című nagylemezének megjelenése után, egy rádióinterjúban mondta el, hogy új albumon dolgozik. Az Egypt Station című nagylemeze 2018 szeptemberében jelent meg.

A 79 éves Paul McCartney jelenleg is nagyon aktív, nemrég jelent meg 18-ik stúdiólemeze, jelezve ezzel is, hogy vele még számolnia kell a zenei világnak.

Felhasznált irodalom

Lennon–McCartney: Yesterday. Beatles dalszövegek angolul és magyarul; összegyűjt. vál. sajtó alá rend., ford. Márton András; Maecenas, Bp., 1990.

Vámos Miklós: Beatles és én; Európa, Bp., 2015.

Paul McCartney–Geoff Dunbar–Philip Ardagh: A felhők fölött; ford. Révbíró Tamás; Móra, Bp., 2006.

Ungvári Tamás Beatles biblia. A négy apostol mítosza; Gondolat, Bp., 1969.

Barry Miles: Paul McCartney; ford. Lénárt Levente; Cartaphilus, Bp., 2009 (Legendák élve vagy halva).

Benedek Szabolcs – Bárány Andrea: McCartney. Paul McCartney élete napjainkig; Halász, Pécs, 2000.

Molnár Imre – Molnár Gábor: Halhatatlan Beatles. Lírai monográfia; magánkiadó. Bp., 1986.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!