A hagyaték rendezésekor találtak a kéziratra

2020.06.10. 17:00

Megállt előttem az élet

A városi József Attila Könyvtár polcain jobbnál jobb könyvek várnak arra, hogy vége legyen a koronavírus-járványnak, és végre szabadon válogathassunk magunknak olvasnivalót a nyári napokra, a strandra vagy éppen a nyaralás heteire.

duol.hu

Ezúttal a könyvtár dolgozói közül Farkas Petra könyvajánlóját osztjuk meg olvasóinkkal, aki Szabó Magda egyik kötetét, mégpedig a Magdaléna: a másik Für Elise nyomában című könyvről mondja el gondolatait.

… megállt előttem az élet, jól megnézett, meg is érintett…”

1935 nyarán egy tizenhét éves lány száll le a vonatról degeszre tömött két bőröndjével, két „behemót szörnyeteggel” a bécsi Westbanhofon. Azért jött, hogy német nyelvtudását tökéletesítse.

Azon a napon kilép, vagy inkább belép a nagyvilágba

A fiatal Szabó Magda, aki addig nemhogy külföldön nem járt még, de Budapesten is csak egyszer, ezen a sorsfordító napon kilép, vagy inkább belép a nagyvilágba, amelyről ugyan olvasmányaiból oly sok mindent tudott már, de amely most így, a maga eleven valóságában, annyira lenyűgözi, hogy attól kezdve, amíg teheti, minden évben visszatér az osztrák fővárosba. A bécsi tartózkodása alatt ismeri meg élete egyik nagy szerelmét, a fiatal német vegyészmérnököt, Gerhard Ehrlichet...

A Für Elise megírása közben Szabó Magda már tervezte, hogy a saját fiatalságát is megírja, amiben a fő szerepet a bécsi élete kapta volna. Kabdebó Lóránt irodalomtörténésszel el is ment az osztrák fővárosba a 2000-es évek elején, hogy megmutassa neki a következő regényének a helyszíneit.

A könyv anyagára a hagyaték rendezése közben találtak rá, a többi között regénytöredékeket, leveleket és exkluzív fényképeket tartalmaz.

„Bécs mágikus város, nehezen megközelíthető, a maga módján majdnem prűdül szemérmes, s reszket a keze, míg görcsbe köti, és helyükre parancsolja szenvedélyeit. Aki egyszer beleszeretett, soha nem tudja elfelejteni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!