bevásárlás

2021.07.29. 07:00

Még tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak

Aki rendszeresen vásárol, tapasztalhatja, hogy tovább emelkedtek az alapvető élelmiszerek árai, főleg a zöldségek, gyümölcsök lettek drágábbak. Mindennek persze oka van, de ez nem könnyíti meg a háziasszonyok dolgát.

Mauthner Ilona/TEOL

Az online bevásárlással sok kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat

Forrás: Shutterstock

Idén a mezőgazdaságot számos csapás érte. Kezdődött egy gyenge téllel, ami nem kedvezett a kártevők gyérítésének. Majd következett egy szárazabb tavasz, aztán több hullámban jöttek a komolyabb fagyok, melyek nagy károkat okoztak a gyümölcsösökben, mondta dr. Vörös Géza szekszárdi agrármérnök. Május közepétől heteken keresztül pedig szinte töretlenül tartott a száraz időjárás, júniusban hőstresszt előidéző extrém magas hőmérsékletekkel. Majd a zivatarok, felhőszakadások, jégesők okoztak újabb gondot.

Kevés a gyümölcs, a meggy, a cseresznye, a barack ára szinte megfizethetetlen, mert alig termett belőlük. A szabadföldi zöldségtermelők is károkról számolnak be, aminek eredményét mindenki érzi, amikor fogyasztóként betér egy üzletbe. A petrezselyem kilós ára közel kétezer forint, akárcsak az idei fokhagymáé, melynek minősége nem kifogástalan.

– Nem csak a hagyma árával van bajom, hanem azzal is, hogy gyenge minőségű, egy kilónak közel a harmada a kukába kerül – mondta Pintér Béláné, aki gyakorló háziasszonyként hol a piacon, hol a zöldségesnél vásárol. – Amikor elkezdjük tisztítani, belül fekete. Így jártam a frissen vásárolt új fokhagymával is.

– Drágult a hús, a hagyma, a tésztafélék, az étolaj ára is nagyot ugrott, a gyümölcs szinte megfizethetetlen – sorolta a tapasztalatait Deákné Horváth Júlia, aki két kisgyermek anyukája. – A felsorolt alapanyagokra szinte minden nap szükségünk van, ebből főzünk. Én gyesen vagyok, a férjem dolgozik, ami nagy szerencse, hiszen állandó, biztos bevételünk van, amit igyekszünk okosan beosztani.

Az élelmiszerek ára emelkedik, de ezt nem a mostani aratási eredmények okozzák, nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Csősz Tibor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének tanácsosa. A terményárakat hazánkban is a nemzetközi piaci árak határozzák meg. Az elmúlt évben egy rendkívül gyorsan növekvő világpiaci áremelkedésnek vagyunk tanúi. Akár a gabonákat, akár az olajos magokat nézzünk, egy év alatt az árak 50–100 százalékot is emelkedtek. Ez nem csak a sütőipari termékek árának növekedésével jár, hanem a takarmányárakon keresztül a húskészítményekbe is be fog épülni rövid időn belül.

A gyengébb termés mellett az is rontja a helyzetet, hogy a burgonya termőterülete évről évre csökken, miközben semmivel sem eszünk kevesebbet belőle. A termelés költségei közben emelkednek, és az éghajlatváltozás kockázataival is mindinkább számolniuk kell a gazdáknak. Tavaly a vöröshagyma nagybani átvételi ára kilónként 80–100 forint között alakult, míg az előző évben ennek csak a felét adták a felvásárlók.

Az is rontja a helyzetet, hogy a burgonya termőterülete évről évre csökken

Az ábrán jól látszik, hogy a növényi, kertészeti termékek ára nagyon megugrott a tavalyi emelkedéshez képest, a húsnál fordított a helyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!