mindenki közös érdeke

2021.03.22. 07:00

Ma van a víz ünnepe

A víz világnapját 1993-ban, az ENSZ közgyűlés kezdeményezésére tartották meg először. Azóta minden évben március 22-én ünnepeljük.

Török Tímea

Az idei év jelmondata: „A víz érték! Becsüld meg!” Nekünk akik, szerencsés helyen élünk, magától értetődő, hogy ha kinyitjuk a csapot, folyik a víz belőle. Tudunk inni, főzni, locsolni és kezet mosni, azonban ami nálunk természetes, az sokaknak ritka kincs.

Fotók: Dunaújvárosi Hírlap

Hiszen a világon még mindig több mint kétmilliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez naponta. De a szomorú statisztika itt még nem ér véget. Évente csaknem fél millió ember hal meg fertőzött víz fogyasztásától. A fejletlen országok egészségügyi intézményeinek huszonkét százalékában egyáltalán nincs vízszolgáltatás. Ezek megdöbbentő és elgondnolkodtató tények, annak ellenére, hogy a víz legalább, olyan fontos, mint a levegő, hiszen a földi élet egyik legfontosabb összetevője. A víz minden élet alapja. Víz nélkül sem emberi, sem állati vagy növényi élet nem létezne.

Ennek ellenére az ivóvízhez való viszonyunkat mégis gyakran a pazarlás jellemzi. Pedig vigyáznunk kellene rá, ez feladatunk az utánunk jövő generációnak. Mert minden cseppje kincs. Olyan kincs, ami ma még van.

Fotók: Dunaújvárosi Hírlap

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!