gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették

2020.02.19. 12:00

Lesz-e magyar versenyző az európai év fájára?

Erre a kérdésre még nem tudni a választ, de korábbi eredményeink alapján kijelenthetjük: jó esélyekkel indul a hazai jelölt az Európai év fája versenyben.

duol.hu

Idén 16 ország fái vetélkednek, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van. Kérjük, aki teheti, szavazzon a verseny honlapján február 29-ig: www.treeof­theyear.org

Az Európai év fája verseny immár tizedik éve hívja fel a figyelmet a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára, illetve a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepére és jelentőségére.

A kaposvári Szabadságfa tavaly az év hazai fája lett Fotó: turistamagazin.hu

Hazánkat idén egy több mint 90 éves kocsányos tölgy, a kaposvári Szabadságfa képviseli, amely tavaly lett a hazai Év fája cím birtokosa. A kaposvári Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll, 1929. április 18-án ültették a két évvel korábban átadott épület elé. A csemete a kőszegi polgármester jóvoltából a trianoni határról, az Írott-kőről került Kaposvárra, s ültetésekor gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét hintették. Az elmúlt 90 évben több ezer berzsenyis diák életét kísérte végig a „nagy tölgyfa”, hisz az iskolai ünnepségek helyszíne az udvar, ahol a fa áll. Az iskola legkitűnőbb tanulói az elismerő oklevelekre erősítve a tölgyfa egy-egy préselt levelét is megkapták emlékül.

A most induló versenyben, akárcsak tavaly, két fára szavazhat mindenki. A versenytársak között van például a boszorkánytölgy, amely Hollandia jelöltje, vagy a 200 éves bodzafa is Lengyelországból. A szavazás február 29-ig tart, február 23-ig lehet követni, ezután titkossá válik a szavazás. Az eredményt március 17-én a brüsszeli díjátadón hozzák nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!