jogi kérdés

2020.12.12. 12:00

Közvetítői eljárás kezdeményezése

A közvetítői eljárást a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén mind az elkövető, illetve védője, mind a sértett, illetve ügyvédje önként kezdeményezheti.

duol.hu

Forrás: Shutterstock

Az ügy közvetítői eljárásra utalásáról szóló döntést minden esetben az ügyész vagy a bíró hozza meg. Fontos, hogy a rendőrségen, vagy az eljárás ügyészi szakaszában szükséges már írásban jelezni, ha valamelyik érintett az ügyben mediációt szeretne kérni.

dr. Unger Zsolt

2007. január 1. napjától van arra lehetőség, hogy a bűncselekmény két érintettje, azaz a sértett és a terhelt a közvetítői eljárás keretein belül rendezhesse konfliktusát, és jusson megoldásra. Közvetítői eljárás alkalmazható bizonyos személy elleni, közlekedési és vagyon elleni bűncselekmény miatt indult büntetőeljárásban, ha a cselekmény öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő, és az elkövető a nyomozás során beismerő vallomást tett.

A közvetítői megbeszélésre biztonságos és nyugodt környezetben, az Igazságügyi Szolgálat irodáiban kerül sor. Az ülésen mindenképpen részt vesz a sértett, az elkövető és a mediátor. Ha van jogi képviselője, ő is részt vehet a mediációs ülésen. Ha ön 14. életévét már betöltötte, de a 18. életévét nem, az ülésen részt kell vennie törvényes képviselőjének

A közvetítői eljárás illeték- és díjmentes szolgáltatás.

A mediáció előnye a hagyományos büntető eljáráshoz képest, hogy közvetítői eljárás az alternatív szankciók új eszköze, amely gyorsabb, olcsóbb, az eljárás szereplőinek a bírósági eljárásnál nagyobb szerepet adó, őket egyenrangú félként kezelő folyamat, amelynek sikere esetén a sértett jóvátételt kap, a büntetőeljárás pedig befejeződhet.

Ha a megállapodásban foglaltak teljesülnek, a büntetőeljárást megszüntetik, vagy a bíró a büntetés kiszabásánál korlátlan enyhítést alkalmazhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!