2,5 MILLIÁRD FORINT TÁMOGATÁSI IGÉNY

2020.04.10. 10:00

Közös fűtés, de okos mérőkkel

336 érvényes támogatási kérelmet adtak be a lakásszövetkezetek és társasházak az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szeptemberben megnyitott, március 31-én lezárult, a közösségi fűtési rendszerek felújítását célzó pályázatára.

Majer Tamás/FMH

Forrás: pixabay

Fotó: illusztráció

A kérelmek 2,5 milliárd forint támogatási igényt tartalmaznak, több mint 28 ezer lakásra vonatkozóan. A pályázatot 2 milliárdos keretösszeggel hirdette meg az ITM, ám – ahogy az közleményükben áll – a kritériumoknak megfelelő összes beruházás támogathatósága érdekében ez a keret megemelhető. Vagyis minden pályázónak jó esélye van.

Az ITM közléséből az is kiderül, hogy a pályázók átlagos támogatási igénye 7,5 millió forint, vagyis lakásonként 90 ezer. Több társasház és lakásszövetkezet évek óta tervezett energetikai korszerűsítése valósulhat meg a célzott támogatás révén.

A minisztérium említett közleményében Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy a „napokban lezárult pályázat a közösségi fűtési rendszerek felújításának támogatásával csökkenti a távhővel ellátott lakások üvegházhatású gázkibocsátását és javítja energiahatékonyságukat.”

A felújítás „lelke” az úgynevezett okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése: az okos mérésre képes fűtési költségmegosztó rendszer kialakítása minden befogadott kérelem része, ez kötelező műszaki tartalmi előírás volt. Ennek révén az érintett távfűtött lakásokban nem lesz szükség külön mérőórákra, hiszen a radiátorokra szerelt, a fűtést szabályozhatóvá tevő okos költségmegosztók betöltik azok szerepét. A tárca számításai szerint ezek használatával legalább 10 százalékos energiamegtakarítás érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!