5 SZÁZALÉKKAL KEVESEBB AUTÓ TALÁLT GAZDÁRA AZ ORSZÁGBAN

2020.03.15. 10:00

Köhög már az autópiac is – visszaesésre hívják fel a figyelmet a forgalmazók

Korábban cikkeztünk arról, hogy milyen rekordokat döntöget a magyarországi autóeladás. Most visszaesésre hívják fel a figyelmet a forgalmazók.

Palocsai Jenő/FMH

Forrás: Shutterstock

Az idei február jócskán alulmarad a tavalyi év hasonló hónapjához képest, a naptárhatást is figyelembe véve. Idén, a 29 napos hónapban 5 százalékkal kevesebb autó talált gazdára az országban, és ez a csökkenés nemcsak az új autók értékesítését vizsgálva jelentkezett, hanem a használt kocsik esetében is.

A nullkilométeres verdákat tekintve 11.078 darabot helyeztek forgalomba február hónapban, ami 1,3 százalékkal kevesebb a 2019-es adatokat véve alapul. Hasonló számok jöttek ki a használtautó-piacon is, itt 1,7 százalékos visszaesés következett be, így csak 13.085 kocsit vettek a második hónapban. Ezek az adatok a naptárhatást figyelembe véve, vagyis azt, hogy a szökőnappal hosszabb volt a február, még magasabbak.

A forgalmazás szereplői egy kiváló évkezdés, egy jó adatokat hozó január után szembesültek ezzel a problémával, és nem nagyon tudják mással magyarázni, csak a koronavírus begyűrűződésével.

A JóAutók.hu elemzései szerint további változások is várhatók. Közleményükből kiderül, hogy a csökkenő tendenciák magyarázhatók a magas euróárfolyammal is, ami drágítja a használt kocsik behozatalát. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is egyre komolyabban lép fel az áfavisszaélőkkel szemben, így csökken a szürke zóna, ám ezzel párhuzamosan csökkennek a piacon szereplő cégek és így a kínálat is.

A kormányzat határozott szándéka, hogy a rendelkezésre álló gazdasági eszközökkel korlátozza az idősebb, erősen szennyező autók forgalmazását.

A felmérést készítő, használt autókkal foglalkozó cég szerint a keresett fajták tekintetében is változás van, ugyanis egyre inkább a kisebb, gazdaságosabb kocsikat keresik. Míg a kisautók, valamint az alsó középkategóriások eladása emelkedett, megközelítőleg 4-4 százalékkal, addig a felső középkategóriások és az egyterűek egyre kisebb szeletet vágnak ki az autóértékesítés tortájából. Előbbi esetében 5, utóbbinál akár 10 százalékos visszaesés is tapasztalható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!