A dunaújvárosi születésű Balogh Máté zeneszerző neve egyre fényesebben cseng külföldön

2020.05.07. 13:00

Kínában nagyzenekar, Csehországban dobogó

Több magyar zeneszerzőt is díjaztak a Visegrádi Négyek zeneakadémiáinak megméretésén, a csehországi Ostravában megrendezett idei Generace Zeneszerzőversenyen.

Balla Tibor

A 30 év alatti komponisták számára meghirdetett eseményen a magyar zsűritag Tihanyi László volt, mellette a cseh Milan Báchorek, Ivan Kurz, Hanuš Bartoň és Vít Zouhar, a lengyel Alexander Lasoń, illetve a szlovák Jevgenij Iršai voltak a testület tagjai. Az idén április elején zajlott versenyre nagy számban jelentkeztek a fiatal alkotók, összesen 64 kompozíció érkezett be. A grémium pontozása után alakult ki a végső sorrend az egyes kategóriákban. E szerint a legfeljebb 30 éves zeneszerzők mezőnyében a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem két doktorandusza, egyben oktatója is díjat nyert: első helyezést ért el Kecskés D. Balázs Komm című kompozíciójával, és 3. lett Balogh Máté az Anima Musicae számára komponált Bahnmusik című alkotásával.

A dunaújvárosi születésű Balogh Máté már hozzászokhatott a nemzetközi sikerekhez, legutóbb Kínába utazott Balogh Máté, hogy december 3-án részt vegyen azon a koncertgálán, amelyen nyolc komponista műve hangzott el a világ minden tájáról, így Dél-Afrikából, Iránból, Franciaországból és Kínából is. A Sang­haji Zeneakadémia a magyar művésztől is rendelt zenedarabot: a Shijing Songs szóló szopránhangra, öt fabékára és szimfonikus zenekarra készült, nagyszabású mű, a konfucionista Si King-gyűjtemény első két versének megzenésítése. Az új művet a ­Sanghaji Szimfonikus Zenekar adta elő.

(forrás: Zeneakadémia)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!