készüljön fel

2021.10.12. 10:00

Kicsit ködös, kicsit csúszós – balesetmegelőzés ősszel

A megyei rendőr-főkapitányság a megváltozott közlekedési körülményekre figyelmeztet.

police.hu

Az ősz beköszöntével ténylegesen megváltozott az időjárás, ami minden évben kihívás elé állítja a közlekedőket. Az esős, párás, ködös időben az út- és látási viszonyok kedvezőtlenné válnak, helyenként csúszós, falevelekkel borított útszakaszok is előfordulhatnak. Ebben az időszakban fokozott óvatossággal kell közlekedni, alkalmazkodva a megváltozott időjárási és útviszonyokhoz, ezáltal megelőzve a baleseteket.

Az őszi időszakban gyakoriak az úgynevezett pályaelhagyásos balesetek – megyénk közútjain egyetlen nap alatt két esetben is előfordult -, melyeket egyrészt a gépjárművek nem megfelelő műszaki állapota, másrészt a sebesség helytelen megválasztása, a figyelmetlenség vagy a váratlan helyzetekben végrehajtott hirtelen kormánymozdulat okozhat.

Fotó: police.hu

Fontos kiemelni, hogy abban az esetben, ha a látási viszonyok indokolják, a ködfényszórót a járművezetők jogszerűen használhatják, így eleget téve a látni és látszani elvnek, mely a baleset-megelőzés egyik alappillére. Ugyanakkor a ködfényszóró indokolatlan alkalmazása jelentős baleseti kockázattal bír, mivel annak indokolatlan használata elvakítja a szemközt közlekedő járművezetőt.

A balesetek megelőzése érdekében kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat!

  • Indulás előtt ellenőrizzék a gumiabroncsok állapotát! Időben gondoskodjanak a téli gumiabroncsok beszerzéséről, felszereléséről! A téli gumicserét ne a havazáshoz, hanem a hőmérséklethez igazítsák (7 fok), és ne feledkezzenek meg a helyes guminyomás beállításáról se.
  • A párás szélvédő balesetveszélyes, ezért indulás előtt a párát el kell távolítani.
  • Ellenőrizzék a világító berendezések működését és gondoskodjanak a lámpabúrák tisztántartásáról! A rosszul beállított fényszórók nemcsak az adott jármű vezetőjét gátolják az úton lévő akadályok észlelésében, hanem a többi járművezető elvakításával balesetveszélyes helyzetet is teremtenek.
  • A hideg idő beköszöntével érdemes ellenőrizni a hűtőfolyadék fagyáspontját, valamint a nyári szélvédőmosó folyadékot a téli időjáráshoz igazodóra cserélni. Célszerű folyamatosan gondoskodni annak pótlásáról, és ellenőrizni az ablaktörlő gumik állapotát!
  • Szenteljenek figyelmet a fékek állapotának, valamint a fékfolyadék megfelelőségének is. A rossz állapotú fékek, valamint a használat során viszkozitásából vesztő fékolaj a fék hatékonyságát rontja, ezáltal a megváltozott útviszonyok közötti megállás is hosszabb időt vesz igénybe
  • Fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket!
  • Egyre később világosodik és korábban sötétedik. Szürkületben, sötétedéskor lakott területen kívül is számítsanak a munkába, iskolába, illetve onnan induló, gyalogosan vagy kerékpárral közlekedők megjelenésére!
  • A gépjármű megfelelő műszaki felkészítése ellenére se feledkezzenek meg azonban arról, hogy a baleset-megelőzés legfontosabb alanya, maga az ember!

    …hogy mindenki hazaérjen!

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!