Az emlékezés nagyon fontos

2019.12.28. 09:00

Karácsonykor sokan kilátogattak a temetőbe

Karácsonykor is tele volt a temető parkolója, sokan látogatják meg az elhunyt hozzátartozóik sírját az ünnepek tájékán. A szeretet ünnepe nem mindenkinek gondtalan és vidám.

Török Tímea

Fotó: LI

Vajon megfér egymás mellett az ünneplés és a gyász? Hogyan csináljuk végig a ceremóniákat, ha súlyos betegség, haláleset árnyékolja be napjainkat, amikor úgy érezzük nincs helye az örömnek?

A pszichológusok véleménye szerint mindenkinek szüksége van ünnepekre, bármilyen élethelyzetben is van. Az érzelmekkel, helyzettel dacoló életösztön keresi a lehetőségeket, amely biztosítja az összetartozás, folyamatosság, stabilitás és biztonság érzését.

Sokan látogattak el elhunyt szeretteik sírjához emlékezni, gyertyát gyújtani Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Éppen ezért, ha szomorú az ünnep, mert éppen valaki súlyos beteg, vagy elhunyt egy szeretett személy, még nagyobb szükség van a közös együttlétre. A család támaszt nyújt és segíti a tagjait. Ezért, ha még úgy is érezzük, hogy nincs helye az ünneplésnek a gyász miatt, érdemes megtartani a ceremóniáinkat, úgy ahogy eddig is, de legalábbis hasonló rituálékkal. Ha ez az első ünnep a szeretett hozzátartozó nélkül még inkább szívet tépő az ünnepre készülni, mert minden pillanatban eszünkbe jut majd, de a cselekedetek gépies kivitelezésével könnyebb túlélni. A tragédia után egyszerre kell visszatérni a normális életvitelhez, és elvégezni a gyászmunkát.

A pszichológusok szerint legalább egy egész évre van szükség, hogy az elhunyt emlékével együtt tudjon élni a család. Ilyen helyzetekben nagyon nehéz megtalálni az ünnep pozitívumait, de emlékezve a sírhoz kivitt gyertyával könnyebb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!