Így írtok TI

2018.12.13. 08:00

Kapd fel, látszódj, aztán rakd le!

Hónapok óta viták tárgya a dunaújvárosi közvilágítás.

duol.hu

Hónapok óta viták tárgya a dunaújvárosi közvilágítás. Nem szándékozunk belekapcsolódni a közvilágítást kifogásolók táborába, de az tény, hogy ezekben a hetekben korán sötétedik, és későn lesz világos, szinte mindig sötétben indulunk iskolába, és a délutáni programok után nemegyszer szürkületben érünk haza.

Az is köztudott, hogy szaporodtak a balesetek a városban, főleg a gyalogátkelőknél. Ezért is tetszett az a kezdeményezés, amelyet a Vasmű úton az egyik zebránál láttunk: valaki egy láthatósági mellényt tett ki, amelynek segítségével a gyalogosok nagyobb biztonsággal keltek át az úton. Igaz, a „prototípust” ellopták, de az illető nem adta fel, más formában (zászló alakban) helyezte ki a segítséget. Így nem lehet másra használni az egykori mellényeket, ezért talán nem fognak eltűnni.

Az ötlet nagy tetszést aratott a városlakók között. Sokan örömmel nyugtázták, hogy végre valaki nem csak kritizál, hanem cselekszik is.

Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Így hát mi is összeálltunk, hogy tegyünk valamit a balesetek ellen. Saját anyagból, pénzből és némi támogatással vödröket, mellényeket szereztünk, amikből zászlókat készítettünk. Néha még testi épségünket is veszélyeztetve (ragasztópisztoly és kezek találkozása) elkészültek a műremekek.

Még aznap este tettünk egy sétát a sötétben, és telepítettük a fényvisszaverő zászlókat a Rudas iskola előtti forgalmas átkelőhöz. Másnap reggel örömmel láttuk, hogy maradt még néhány példány a vödrökben. Szerencsére előrelátóak voltunk, többet csináltunk, így pótolhattuk a készlet hiányzó darabjait.

Reméljük, hogy a jövőben nem lesz több gázolás, főleg ha a zászlók is megmaradnak, s eleget tudnak tenni rendeltetésüknek. S talán a jó példán kapva kapnak mások is, és csatlakoznak a kezdeményezéshez a jó ügy érdekében. Segítsünk egymáson!

Simon Dorina és Berta Alexandra 11.b Rudas középiskola

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!