az egészségügy mindenhol gondban van

2020.03.30. 09:00

Kanada gazdag, de ott is szigorítani kellett

Egy nap alatt 4500 új megbetegedést jeleztek az Egyesült Államokban – jelentette a CNN hírtelevízió a ­Johns Hopkins Egyetem adataira hivatkozva a napokban.

Agárdy Csaba

A hírtelevíziónak nyilatkozó Chad Wolf belbiztonsági miniszter közölte, hogy a kormányzat egyeztet a mexikói kormánnyal, és várhatóan részlegesen lezárják a két ország közötti határt. Kanada és az USA között határzár van.

A Kanada és az USA közötti határzár azért is érdekes, mert a két állam között korábban szinte határőrizet sem volt.

A koronavírus ott is átírt mindent. E sorok írójának a családja egy része Torontóban él, velük beszélgettünk arról, hogy náluk mi a helyzet koronavírus ügyben, hogyan élik meg a mostani kritikus napokat. Az „élményeit” Agárdy Tibor osztotta meg velünk, aki Torontóban egy jó nevű építkezési vállalkozó.

Egymillió maszk hiányzik Kanadában – Kínától ugyanis nem vásárolnak

– Az igaz, hogy amire még nem volt példa, az USA és Kanada között a határt lezárták, csak az áruforgalom működik, de sok veszély rejlik a külföldön rekedt kanadaiak hazahozatalában. Ők behozhatják a koronavírust. Nem is értem, hogy a kifelé utazást miért nem korlátozták hamarabb. Sokan a márciusi tavaszi szünetet kihasználva utaztak el az országból, most meg az állam utaztatja haza őket, lehet, hogy már fertőzötten térnek vissza.

Mennyire van hatással Kanada gazdasági életére a vírus?

– Kanadának nagyon komoly anyagi tartaléka van, de bizonyos szigorításokat itt is meg kellett hozni. Nekem nincsenek problémáim, az építőiparban tevékenykedek, de le kellett állítani a kivitelezéseket, mert a megrendelők sem szeretnék, ha nagyobb fertőzésveszélynek lennének kitéve, vagyis érthető okokból, nem engedik be a munkásaimat. Mivel nem tudom őket a továbbiakban alkalmazni, napokon belül mindegyikük munkanélküli segélyre megy, de a kanadai állam megfelelő munkanélküli segélyt biztosít az állampolgárainak, megélhetési problémáik nem lesznek. Vagy dönthetnek úgy, hogy állami építkezésen vállalnak munkát, mivel ebben a szektorban még nincs szigorítás.

Egy ország sem készült fel erre a váratlan helyzetre Fotó: Pixabay

Az egészségügy, a kórházak hogy tudnak megbirkózni a koronavírus által fellépett feladatokkal?

– Lélegeztetőgépből, kesztyűből, maszkból nagy a hiány. Egy ország sem készült fel erre a váratlan helyzetre, visszatérve az előző mondatomra, maszkból egymillió hiányzik Kanadában. Mint a háborús helyzetekben, a gyárak átállnak az egészségügyi eszközök előállítására, de itt is problémák vannak, mert az olcsó alapanyagok Kínából jönnének, és most Kanada Kínából nem vásárol.

Milyen most a mindennapi élet a világ egyik legnagyobb városában, Torontóban?

– Egy hónappal ezelőtt tapasztaltunk felvásárlási lázat. Mára lenyugodtak a kedélyek, senki sem jár üzletbe, mindent interneten rendelünk. Az ebédet, a vacsorát is kiszállítják, amit a futár letesz a bejárati ajtó elé. A dobozokhoz három óra múlva nyúlunk csak, mert a vírus ennyi idő múlva tűnik el a felületről. Családunk napok óta gyakorlatilag karanténban van, az Ottawában főiskolára járó fiam is itthon van, a nejem sem dolgozik. Maszkban, kesztyűben töltöm a napjaimat. Bízunk abban, hogy a járvány minél hamarabb lecseng és visszatérünk a régi kerékvágásba. Csak csendben jegyzem meg, húsz koncertjegyem megy a szemétbe, mert elmaradnak az előadások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!