Élete első komoly filmszerepe volt

2019.07.29. 11:00

Jókai Ági nemzetközi díjat nyert

A Skandináv Nemzetközi Film­fesztiválon a legjobb színésznőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is odaítélték a tavaly novemberben Vas megyében forgatott Pásztornak. A színésznőt Jókai Áginak hívják és a Bartók kamaraszínház társulatának tagja.

Balla Tibor

A legjobb forgatókönyv és a legjobb színésznő díját ítélték oda a Pásztornak a Helsinkiben augusztus 9-én kezdődő Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon. A legjobb színésznőnek járó díjat Jókai Ági, amíg a legjobb forgatókönyvért járó elismerést Illés László, a film rendezője kapta. Jókai Ági már társulati tagnak számít Dunaújvárosban, a közönség láthatta egyebek között a Rák Jóska, dán királyfi, a Sajtkirály, A kaméliás hölgy, a Társak, a Lúzer rádió, Budapest!, a Jégtörő Mátyás, vagy a Twist Olivér darabban.

Jókai Ági hosszú évek óta társulati tag Fotó: bartokszinhaz.hu

A pince című horrorfilmmel két éve debütált, és 15 országban bemutatkozott szombathelyi rendező, Illés László tavaly novemberben nyolc nap alatt forgatott másfél órás második világháborús játékfilmet, a film pedig mindössze öt hónap alatt készült el. A rendező a dunaszerdahelyi Múzsa című kulturális orgánumnak elmondta, a film története 1944-ben, a II. világháború idején játszódik. Egyik főszereplője, az idős pásztor elszigetelt közegben él. Az I. világháborúban katonaként szolgált, s miután meghalt a felesége, kettesben maradt a lányával. A II. világháborúban azonban egy félreértés során meggyilkolták a lányát, s az újabb nagy vesztesége után megfogadta: minden tőle telhető módon segíti majd a fasiszták által üldözött embereken. „Valójában egy nap alatt játszódik az egymás mellett párhuzamosan futó két történeti szál, amelyek aztán összefonódnak. Az egyik az idős pásztoré, aki miután a napi rutinja részeként kihajtja a birkáit a legelőre, azzal szembesül, hogy a háború borzalmai megérkeznek ebbe az izolált közegbe is. Az erdőben elhunyt zsidó emberek holttesteire bukkan, akiknek a tragikus történetét is bemutatjuk a filmben – ez a másik szál. A katonák teherautóval – deportálás céljából – vitték őket a vasútállomásra. A foglyok azonban a biztos halál helyett megpróbálnak megszökni...” – magyarázta a rendező. „Mivel a pásztor és a másik főszereplő, Judit szerepére nem találtam megfelelő színészeket, ezért Boros Máriához, a Hungarocasting vezetőjéhez fordultam segítségért. Székely B. Miklóst a pásztor, Jókai Ágit pedig Judit szerepére ajánlotta nekem. Valójában Ágit nem is castingoltam, hanem telefonon kapcsolatba léptünk egymással. Tudattam vele azt, hogy egy nagyon bonyolult szerepről van szó. Nem csak színészi szempontból, hanem a fizikailag és lelkileg is rettentően megterhelő jelenetekben, a novemberi hidegben is helyt kellett állnia. Annak ellenére, hogy ez az ő első komoly filmszerepe, hiszen eddig színházi színészként játszott, hősiesen megbirkózott olyan filmes jelenetekkel is, mint a menekülése és a megbecstelenítése. Nagyon fontos az, hogy a színész és a rendező között bizalmi kapcsolat alakuljon ki, ami esetünkben megtörtént. Kezdettől fogva jól tudtunk együttműködni, pedig az általam választott filmes nyelv, vagyis a hosszú ­snittes képi megoldások még tovább nehezítették a forgatást” – ecsetelte a további kulisszatotkokat Illés László.

„Ágit nem is castingoltam, hanem telefonon kapcsolatba léptünk egymással”

Nem tagadta, e játékfilmet fesztiválokra készítették. A Skandináv Nemzetközi Filmfesztiválon való részvétel miatt sietniük kellett. „A pásztort nagyon sok fesztiválra beneveztük, amelyek közül először a Skandináv Nemzetközi Filmfesztivál augusztus 9-én Helsinkiben zajlik. Már azt is tudom, hogy Bécsben október elején megrendezendő Ausztriai Nemzetközi Filmfesztiválra is beválogatták az alkotásunkat. A többi fesztiválszervezőtől még várjuk a visszajelzéseket.

A filmet a magyar közönség még azért nem láthatta, mert a fesztiválok esetében nemcsak a határidők pontos betartása a feltétel, de az is, hogy a nevezett alkotás korábban még sehol ne legyen bemutatva, így a film világpremierje tulajdonképpen most lesz Helsinkiben. A forrást részben közösségi finanszírozásból teremtették elő. A skandináv fesztiválra 300-350 nagyjátékfilmet neveztek, ebből azonban mindössze 12 alkotás jutott be a versenybe.

Jókai Ágit legközelebb ősszel a Bartók színpadán láthatjuk a Liliom című előadásban, a Szentendrei Teátrum és Nyár, a Színház- és Filmművészeti Egyetem és Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza közös produkciójában, amit múlt hét csütörtökön mutattak be. (Forrás: vaol.hu/muzsa.sk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!